Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pyörävarkaiden kuumin sesonki on nyt käynnissä – vakuutusyhtiö kertoo nyt, millaiset pyörät voroja kiinnostavat ja voiko pyörävarkauksia ehkäistä

Pyörävarkauksien ydinsesonki on käynnissä parhaillaan.

Talvikuukausiin verrattuna varastettujen pyörien määrä yli kaksinkertaistuu kesällä ja trendi jatkuu pitkälle syksyyn asti, POP Vakuutus kertoo tiedotteessaan. Poliisille polkupyörävarkauksia raportoidaan jopa 20 000 vuosittain.

POP Vakuutuksen vahinkotilastoista selviää, että polkupyörävarkaudet ovat jälleen yleisin kotivakuutuksesta korvattava rikosvahinko.

Pyöräily on kasvattanut suosiotaan matkailumuotona, kun työmatkapyöräily ja pyörämatkailu ovat lisääntyneet.

Pyöriä anastetaan eniten taloyhtiöiden pyöräkellareista ja -varastoista, mutta myös yksityisiltä pihoilta. Samoin isot pyöräparkit esimerkiksi ostoskeskusten ja joukkoliikenneyhteyksien varrella ovat varkauksille alttiita paikkoja.

Varkaille kelpaavat myös pyörien osat, kuten satulat ja renkaat, tiedotteessa kerrotaan.

– Kaikista arvokkaimmat maantie-, city- ja sähköpyörät ovat hyvän jälleenmyyntiarvonsa takia varkauslistojen kärjessä. Samoin erityisesti nuorten suosimia Jopoja kirjataan paljon varastetuiksi vuosittain, toteaa POP Vakuutuksen omaisuuskorvausten palvelupäällikkö Ina Hämäläinen.

Varkauden ennaltaehkäisyn kannalta tärkein asia on lukita pyörä, tiedotteessa neuvotaan.

Lukitsemattomat pyörät ovat helppo saalis, kun taas lukittu pyörä vaatii varkaalta enemmän. Myös vakuutusyhtiöt edellyttävät polkupyörien lukitsemista ehdoissaan, POP Vakuutus muistuttaa.

– Kannattaa tarkastaa, mitä oman vakuutusyhtiön ehdot sanovat lukon vaatimuksista. Yhtiöittäin on myös eroja polkupyörien maksimikorvausmäärissä, joka kiinnostaa etenkin kovin arvokkaiden pyörien omistajia, Hämäläinen lisää.

Esimerkiksi massiiviteräksestä valmistetut lukot ovat hankalia murrettavia.

Lisäksi pyörä kannattaa mahdollisuuksien mukaan lukita kiinni johonkin kohteeseen, kuten tolppaan, jolloin ihan heppoisimmilla välineillä pyörän varastaminen ei onnistu. Pyörän oman lukon lisäksi on suositeltavaa hankkia pyörään toinen lukko. Pyörästä kannattaa myös kerätä talteen kaikki lisävarusteet ja laitteet, kun pyörän jättää säilytykseen, tiedotteessa neuvotaan.

– Mahdollisimman järeä lukko voi ainakin vaikeuttaa varkautta, vaikka se ei takaakaan sitä, ettei pyörää varastettaisi. Paras onkin, että säilyttää pyörän aina lukitussa varastossa tai vastaavassa. Moni pyöräharrastaja tuo pyörän kotinsa eteiseen tai parvekkeelle, Hämäläinen neuvoo.

Jos pyörä lukitsemisesta huolimatta lähtee varkaan matkaan, niin asioimista poliisin ja vakuutusyhtiön kanssa helpottaa se, että ostokuitti on tallessa, ja pyörästä on valokuva, tiedotteessa neuvotaan.