Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtaosa koiranpentujen lääkärikäynneistä johtuu sairauksista: "Usein taustalla omistajan kokemattomuus"

Vakuutusyhtiö Ifin tilastojen mukaan valtaosa koiranpentujen eläinlääkärikäynneistä johtuu erilaisista sairauksista. Lähes joka toinen Ifissä vakuutettu koira joutuu joko sairauden tai tapaturman vuoksi käymään eläinlääkärissä jo ensimmäisen elinvuotensa aikana.

Usein taustalla on Ifin mukaan koiranomistajan kokemattomuus. Ifin eläinlääkäri ja eläinvakuutusten tuotepäällikkö Heidi Elomaan mukaan ensikertalaisen olisi hyvä konsultoida esimerkiksi eläinlääkäriä jo ennen pennun saapumista omaan kotiin sen ruokinnasta ja hoidosta.

– Yllättävän usein esimerkiksi ontumisen syyksi paljastuu juurikin vääränlainen ruokinta tai epäsopiva liikunta, toteaa Elomaa.

Ifin vahinkotilastojen perusteella kolme yleisintä koiranpentujen sairausryhmää ovat jalkavaivat, ruoansulatuskanavan sairaudet sekä silmä- ja korvatulehdukset ja allergiat.

– Koiran hygieniasta huolehtimalla voidaan estää monet tulehdussairaudet. Muun muassa silmien sekä korvien puhdistamisesta ja turkin kuivaamisesta esimerkiksi uinnin jälkeen on tärkeää huolehtia, korostaa Elomaa.

Tyypillisimmät pentujen suolistovaivat johtuvat usein ruokavalion muutoksista, sillä koiralle turvallisinta on pysytellä samassa, tutussa ravinnossa. Toinen yleinen syy suolistovaivoille on vieraiden esineiden ja muun elimistölle sopimattoman syöminen.

Myös erilaiset allergiat tulevat yleensä ilmi jo ensimmäisen vuoden aikana.

– Koiran vakuutus kannattaakin ottaa heti pennun saavuttua, sillä tällöin pentu ei ehdi sairastua ennen vakuutuksen hankintaa, eikä vakuutusta jouduta rajaamaan, Ifiltä lisätään.

If on koronapandemian johdosta kehittänyt PetCompass-nimisen sovelluksen, jolla he haluavat auttaa koirien kokemattomia ja kokeneitakin omistajia.

– Sovelluksella voi seurata koiran kehitystä ja tallentaa esimerkiksi muistutuksia hoitotoimenpiteistä. Lisäksi koiran oireillessa tavalla tai toisella, sovellus kertoo, mistä on kyse ja minne mennä, hehkuttaa Elomaa.