Roskat: Kaisu Paulannolla on aina roskapussi, kun hän lähtee lenkille, eikä se pysy tyhjänä.
Nurmijärveläislähtöinen Kaisu Paulanto nappaa tuttuun tapaan tyhjän muovipussin mukaansa ja lähtee ulos. Muovipussi on kulkenut mukana jo kolme vuotta lähes poikkeuksetta, sillä Paulanto ei siedä roskia luonnossa.
– Eniten on mukeja, tölkkejä, jäätelöpapereita ja tupakantumppeja. Maskit ovat vähentyneet selvästi, mutta niitäkin riittää edelleen, Paulanto sanoo.
Maskien vähentyminen alkoi koulujen loputtua. Paulanto keräsi vielä keväällä satoja maskeja päivässä, nyt niitä on kerättävänä enää viitisen kappaletta.
– Roskia on kauppojen läheisyydessä, puistoissa, kun ihmiset ostavat noutoruokaa, koulujen pihoissa sekä bussipysäkeillä, Paulanto sanoo.
– Ehdottomasti pahin paikka on kuitenkin Nurmijärven Yhteiskoulun piha, varsinkin maskeja on siellä aina paljon, hän jatkaa.
Hän muistuttaa, että kevyet maskit leviävät helposti tuulen mukana, jos niitä ei laita kunnolla roskikseen. Paulanto keräsi yhtenä päivänä Röykän alueella olevalta bussipysäkiltä 30 maskia.
Pahin paikka on kuitenkin Nurmijärven Yhteiskoulun piha.
Kaisu Paulanto
Viime vuoden elokuussa maskien määrä lisääntyi merkittävästi, mutta niiden määrä vähenee jatkuvasti.
– Ihmisiä rokotetaan ja rajoitukset ovat höllentyneet. Se näkyy heti myös maskien määrässä, Paulanto sanoo.
Hän kerää roskia kävellessään tai juostessaan töihin ja takaisin. Myös ”roskajuoksijaksi” kutsuttu Paulanto kerää päivittäin roskia.
– Juostessa roskien kerääminen on hieman haastavaa, jos niitä on paljon, sillä täyden roskapussin kanssa ei ole helppoa juosta, hän sanoo.

Hänen mukaansa roskia tulee aina vastaan, mihin ikinä kulkeekaan. Paulantokaan ei jaksa kerätä roskia aina ulkoillessaan, mutta hänen mukaansa roskat odottavat kyllä seuraavaan kertaan, kun hän kulkee saman kohdan ohitse.
– Eivät ne sieltä mihinkään mene, niitä tulee korkeintaan lisää.
Paulannolla on ajatus siihen, miten roskien määrää voisi vähentää.
– Nuoret voisivat osallistua siistimiseen. Kun he ovat hetken keränneet roskia, en usko heidän itsensä roskaavan enää yhtä paljoa. Nuorten kesätyöpaikat ovat olleet tänä kesänä vähissä, tässä olisi yksi mahdollisuus tienata tekemällä hyvää, hän sanoo.
Hän muistuttaa, että urheiluseurat saavat avustusta, joten miksei siivous voisi kuulua samaan pakettiin.
– Rajamäen skeittipuistossa on aina valtavasti roskia. Roskaaminen on lisääntynyt kertakäyttökulttuurin myötä.
KORJAUS 7.7.2021 klo 7:55: Korjattu haastateltavan sukunimi ja Ryökkä-nimen kirjoitusasu.