Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miten yhdistää kaupunkiasuminen ja mökkitunnelma? Lohjan asuntomessualueelle loppuelämän kodiksi rakennettu Joutsela on vastaus kysymykseen

Komea, laskeutuvaa joutsenta kuvaava betonielementtiseinä toivottaa talon pihalla tervetulleeksi Joutselaan. Heti taloon sisälle astuessa suurista ikkunoista avautuu kaunis järvimaisema. Juuri järvi oli yksi ratkaiseva tekijä, joka sai espoolaiset Janne ja Marjo-Riitta Hirvosen hakemaan tonttia asuntomessualueelta Lohjan Hiidensalmesta.

Asuntomessualueen tonttien hakuaika osui Hirvosten elämässä eräänlaiseen käännekohtaan. Aikuiset lapset olivat juuri muuttaneet pois kotoa ja perheen kolmeen kerrokseen levittäytyvä koti Espoossa alkoi tuntua tarpeettoman suurelta.

Pariskunnan ajatukset kääntyivät myös pitemmälle tulevaisuuteen: jollakin aikavälillä liikkuminen paljon portaita sisältävässä talossa tulisi olemaan haastavaa.

– Mietimme, että menisimme joko rivi- tai kerrostaloon ja hankkisimme mökin noin sadan kilometrin säteeltä, kertoo Janne Hirvonen.

Toisin kuitenkin kävi. Vieraillessaan Asuntomessuilla Kouvolassa pariskunta kiinnitti huomiota Hiidensalmesta löytyviin rantatontteihin.

– Aloimme pyöritellä ajatusta, että täällähän pystyisi yhdistämään mökkiasumista kaupunkiasumiseen.

Täällähän pystyisi yhdistämään mökkiasumista kaupunkiasumiseen.

Seurasi pikavisiitti Lohjalle ja niin syntyi päätös hakea tonttia. Joutsela sai nimensä, kun erään kerran tontilla käydessään pariskunta näki järvellä joutsenia.

– Ajattelimme symbolisesti, että tämä on meidän laskeutumisemme Lohjalle ja Lohjanjärven rannalle.

Joutsela on suunniteltu Hirvosille loppuelämän kodiksi, joten ratkaisuja on mietitty ikääntymistä silmällä pitäen.

– Olemme miettineet omien vanhempiemme kautta, että millaista elämä voi tulla olemaan. Ei ikääntymisen ajattelu ole aina positiivista, mutta täytyy siihen varautua, toteaa Janne Hirvonen.

Tärkein asia pariskunnalle oli se, että talo on yksikerroksinen. Kulkemisen esteettömyyteen on kiinnitetty huomiota niin, että sisätilojen ainoat kynnykset löytyvät pesutiloista.

– Yritimme suunnitella tilat niin, että jos joskus joutuu pyörätuoliin, niin täällä pääsee liikkumaan.

Lisäksi talossa on panostettu käytännöllisyyteen. Esimerkiksi oleskeluhuoneen valokatkaisijasta saa valittua nappia painamalla perus-, ilta- ja yövalaistuksen. Keittiöstä puolestaan löytyy heti keittiötason alapuolelta kaksi laatikkomallista pesukonetta, joita käyttäessä ei tarvitse kumartua lattiatasoon asti.

Arjen askareita helpottaakseen pariskunta päätyi takkaa valitessaan kaasutakkaan. Tällöin ei tarvitse miettiä polttopuiden hankkimista ja ikävuosien kertyessä kaasupullon vaihtamisen voi ostaa palveluna.

Helppohoitoisuutta on haettu myös ulkotiloissa. Kaunista puuterassia ei reunusta nurmikko vaan sepeli, joka on peräisin paikallisesta Tytyrin kaivoksesta.

Hiidensalmen vahvuutena Hirvosille oli ikääntymistä ajatellen myös sijainti. Asuntomessualue on lähellä keskustan palveluita ja messujen jälkeen alueelle rakennetaan oma ruokakauppa.

Lisäksi painoarvoa oli hyvillä kulkuyhteyksillä: Helsingissä asuvat lapset ovat lyhyen auto- tai bussimatkan päässä. Joutselan suunnittelussa onkin otettu huomioon myös vieraat.

Alun perin pariskunnan unelmissa oli erillinen saunarakennus, josta olisivat löytyneet myös majoitustilat perheenjäsenille. Tontti ei kuitenkaan mahdollistanut erillistä saunaa, joten pohjaratkaisussa päädyttiin sijoittamaan pariskunnan makuuhuone ja sauna talon eri päätyihin.

Pukeutumishuone toimii tarvittaessa myös vierashuoneena, jolloin omaa rauhaa löytyy puolin ja toisin.