Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Satoja tehosterokotuksen aikoja peruttu Keusoten alueella – soittajat perustelevat esimerkiksi lomalla ja mökkeilyllä

Tehosterokotus: Aikojen peruminen ruuhkauttanut puhelinpalvelun.

Koronan tehosterokotteen eli toisen rokotteen ottaminen ei etene Keusoten alueella toivotulla tavalla. Monet kuntalaiset ovat siirtäneet tehosterokotteen ottamista kesän aikana.

Keusoten avopalveluiden koordinoiva hoitotyön esimies Miia Seistilä-Kyle kertoo, että siirtoja on tehty satoja.

– Tällä hetkellä joka toinen puhelu koskee ajan siirtoa ja rokotusajanvarauspuhelin on ruuhkautunut. Puolet puheluista koskee ajan siirtoa.

Siirtoja tehdään myös itse sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta. Mäntsälässä ja Pornaisissa siirtoja tehdään vähän. Järvenpäässä, Hyvinkäällä, Tuusulassa ja Nurmijärvellä siirtoja tehdään yhtä paljon.

– Toivomme, että ajan siirto tehtäisiin vain, jos siihen on ihan todellinen syy kuten sairastuminen. Loman ja mökkeilyn takia siirtoja ei toivota tehtävän. Aikoja on tällä hetkellä vähän saatavilla, joten ajan siirto voi lykätä tehosteen saamisaikaa yli suositellun 12 viikon, Seistilä-Kyle painottaa.

Jos aikaa pitää siirtää, on suositus, että sen tekee sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta .

Rokotustodistuspyynnötkin ovat ruuhkauttaneet rokotusajanvarauspuhelimen. Seistilä-Kyle neuvoo, että rokotustodistus haetaan ensisijaisesti omakannasta.

Puhelinpalveluun soittavat kertovat yleensä syyn, miksi haluavat siirtää tehosterokotteen ottamista.

Seistilä-Kylen mukaan suurin osa siirroista tehdään, koska ollaan lomalla tai mökillä tai on joku elämään liittyvä tapahtuma kuten esimerkiksi juhlat.

– Muita syitä, jonka vuoksi siirtoja on tehty ovat muun muassa tärkeä työpalaveri, työkomennus ulkomaille, sairastuminen, syöpähoidot ja sairaalaan joutuminen.

Siirrot tehdään usein vasta lähellä olevaa rokoteaikaa, kun saadaan muistutusviesti tulevasta ajasta. Tämän vuoksi on vaikeaa löytää uutta aikaa, koska ajat ovat täynnä.

– Kun peruutus tai siirto tehdään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, saadaan peruutettu aika käyttöön muille asiakkaille, Seistilä-Kyle muistuttaa.

Rokotuksiin jättävät ylipäätänsä eniten tulematta alle 30-vuotiaat.

– Selityksenä on, ettei hän muistanut aikaa tai ei jaksanut tulla tai nukkui pommiin. Muut ikäryhmät harvemmin unohtavat aikaansa. Jos ovat unohtaneet ja heille soittaa perään, yleensä he tulevat paikalle.

Esimerkiksi 20–24-vuotiaista Keusoten alueen asukkaista ensimmäisen rokotuksen on nyt saanut 29,9 prosenttia.

Tällä hetkellä Keusoten alueella rokotetaan nuorimpina 12–15-vuotiaita riskiryhmäläisiä. Heidän rokotuksensa on keskitetty Järvenpään, Hyvinkään ja Nurmijärven toimipisteisiin.

Heille voi varata ajan mihin tahansa näistä paikoista.

Seistilä-Kyle sanoo, että aikojen perumisesta huolimatta, rokotukset etenevät kaikenkaikkiaan hyvin Keusoten alueella.