Kesälle tyypilliseen tapaan Itä-Uudenmaan poliisilaitokselle on jälleen ilmoitettu useista polkupyörävarkauksista.
– Suurin osa polkupyöristä anastetaan perinteisistä paikoista kuten taloyhtiöiden pyörävarastoista, parvekkeilta, piha-alueilta sekä omakotitalojen pihoilta ja terasseilta. Vain pieni osa anastetaan yleisiltä paikoilta, kuten rautatieasemilta tai kauppojen edustoilta, kertoo poliisin tiedotteessa rikoskomisario Simo Kauppinen.
– Polkupyöriä lähtee varkaiden matkaan ihan kaikkina vuorokauden aikoina ja melko tasaisesti eri puolilta Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen aluetta. Jopot ja sähköpyörät ovat edelleen varkaiden suosikkeja, Kauppinen toteaa.
Poliisi on laatinut vinkkilistan, joilla voi estää polkupyörävarkauden sekä parantaa todennäköisyyksiä oman varastetun kaksipyöräisen löytymiseen. Pyörä pitää lukita aina hyvin ja jos mahdollista, kiinnittää rungosta esimerkiksi telineeseen.
– Valmistenumero ja muut pyörän yksilöivät tunnisteet voi ottaa talteen vaikkapa kännykällä kuvaamalla, Kauppinen neuvoo.
Pyöriä myydään ahkerasti netissä, ja valitettavasti myös anastettuja pyöriä. Ostosta kannattaa tehdä kauppakirja, mistä selviää tiedot myyjästä, pyörästä sekä hinnasta.
– Jos yhtään epäilee kaupan olevan pyörä alkuperää, älä tee kauppoja, Kauppinen kehottaa.
Jos pyörä varastetaan, rikosilmoituksen teko onnistuu helpoiten sähköisesti poliisin verkkosivuilla. Yksilöivät tunnistetiedot ja kuvat helpottavat tarkan rikosilmoituksen tekoa ja auttavat samalla oikean omistajan löytämistä.
– Esimerkiksi pyörän rungon numerolla se saadaan etsintäkuulutetuksi ja anastetun pyörän löytyessä oikean omistajan löytäminen on huomattavasti helpompaa. Pyörää kannattaa myös kysyä myös poliisin löytötavaroista, neuvoo Kauppinen.