Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iloinen ilta Taaborilla – Vaahteramäen Eemelin esitykset käynnistyivät vuoden odotuksen jälkeen

Tätä on odotettu. Taaborinvuorella esitetään taas kesäteatteria, ja koronapandemian vuoksi vuodella lykkääntyneen Vaahteramäen Eemelin ensi-ilta on alkamassa.

Yleisön taputuskädet ovat herkässä, kun näytelmän ohjaaja Taavi Vartia nousee esiintymislavalle toivottamaan vieraat tervetulleiksi.

– Ei, en minä ole Eemeli, hän vitsailee taputtavalle yleisölle.

Hänet nähdään lavalla Pulterin ja tohtorin rooleissa, ja illan aikana kuullaan myös hänen viulistintaitojaan.

Eemelinä sen sijaan nähdään Niilo Rautpalo, Iidana Emilia Kangasluoma, isä-Anttonina Veeti Kallio ja äiti-Almana Marita Taavitsainen. Pöperö-Maijan ja kertojan rooleisssa on Nora Löfving. Liinan roolin tekee Suvi Hurme, Aatua ja Nauru-ukkoa esittää Joonas Vartia ja Varpusta Oliver Vartia.

Vaahteramäen Eemeli on Taaborin kesäteatterin ja Kyminlinnan kesäteatterin yhteishanke. Kyminlinnan teatterilaisista Taaborin lavalla nähdäänkin Minna Lindberg Nauruakkana, Kuuluttajana ja Parrakkaana naisena. Hänen käsipuolessaan Rovastia näyttelee Kalle Ruusukallio, joka on myös Poliisin ja Hienon herran rooleissa.

Vaahteramäen Eemeli on esitetty Taaborilla Taavi Vartian ohjaamana myös kesällä 2013, jolloin tuli kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun kirjailija Astrid Lindgren loi Eemelin hahmon.

Ryyminit istuvat väliajalla katsomossa nauttimassa eväitä. Näytelmän puvustaja Saara Ryymin on tuonut veljensä Espoossa asuvan perheen ensi-iltaan ja ensivisiitille Taaborille.

– Tämä on kivan oloinen paikka. Eipä tässä korona-aikana ole päässyt käymään yhtään missään. Muumimaailmassa piipahdimme hiljattain, se on jokavuotinen kohde, kertoo perheen isä Jussi Ryymin.

– Ei me yleensäkään kovin paljon teatterissa käydä, lähinnä lastenjutuissa, hän jatkaa.

– Loistava esitys. Olemme lukeneet Eemeli-tarinoita lapsille, joten ne on kiva nähdä livenä, Rebecca-puoliso hehkuttaa.

5-vuotias Lili Ryymin kertoo tykkäävänsä Eemeli-näytelmässä kaikesta, 3-vuotias Hilda-sisko Eemelistä.

– Mukavaa, että nyt päästiin tekemään tämä näytelmä. Ja esittämäänkin, sillä sitäkään ei varmasti tiedetty, kun näytelmän tekeminen alkoi. Tänne on hauska tehdä puvustuksia, tämä on hyvä paikka ja täällä on hyvä tunnelma, Saara Ryymin sanoo.

Nurmijärveläispariskunta Vuokko ja Martti Honkaselle Taabori on entuudestaan tuttu paikka.

– On hauska käydä kesäteattereissa ja konserteissa, ne ovat isoja iloja, Vuokko Honkanen sanoo.

Edellisen kerran he olivat Taaborilla katsomassa Peppi Pitkätossua vuonna 2018. Korona-aikana pariskunnan kulttuurirennot ovat jääneet yhteen oopperaesitykseen. Honkaset ovatkin kävelleet metsissä ja Sääksin ja Märkiön rannat ovat tulleet heille tutuiksi. Vuokko Honkanen kertoo lukeneensa kirjoja ja puoliso luontolehtiä.

– Tämä aika on kysynyt mielikuvitusta, mutta onneksi meillä on yhteiselämästä pitkä kokemus, Vuokko Honkanen nauraa.

– Saa olla iloinen niin kauan kuin kykenee menemään ovesta ulos, hän jatkaa.

Pienen laskutoimituksen jälkeen selviää, että pariskunnan yhteisikä on 169 vuotta.

– Tosi ihanalta tuntuu, tätä on odotettu, iloitsee järvenpääläinen Annikki Ahlqvist.

Jo viime kesänä hän oli luvannut lapsenlapselleen, että tämä pääsisi katsomaan Vaahteramäen Eemeliä.

Ahlqvist ja niin ikään järvenpääläinen Minna Nieminen toteavat, että Eemeli elää aina.

– Tulee uusia raikkaita ohjauksia ja näkemyksiä, Eemeleitä voi tehdä monenlaisia, kunhan on soppakulho päässä.

– Juuri soppakulhokohdassa Elmo totesi, että me ollaan luettu se, kertoo seurueeseen kuuluneen Elmo Rehnin äiti Elina Hurula.

Työkaverit Marjo Ekberg ja Minna Kaskinen ehtivät suunnitella pitkään yhteistä kesäteatteri-iltaa Taaborilla. Vihtiläinen Ekberg on käynyt aiemmin katsomassa Taaborilla Seitsemää koiraveljestä, vantaalaiselle Kaskiselle vierailu Taaborilla oli ensimmäinen.

– Mietimme ensin, onko tämä meidän ikäisille sopiva näytelmä, mutta ihan hauska tämä on. Katsoimme kumpikin lapsuudessa Eemeli-elokuvia, naiset kertovat.

Korona-aikana hekin ovat viettäneet töistä kotiin -elämää ja kesäteatterin tuoma vaihtelu tuli tarpeeseen.

Vaanteramäen Eemelin näytökset Taaborilla jatkuvat 28.7. asti.

Juttua muokattu 15.7. klo 15:32. Korjattu Iidan näyttelijän nimi.