Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotihoidon asiakas joutuu jättämään kotinsa – Keusote asetti kuukausirajoitukset hoidon määrälle: ”Todellinen elämä vain menee niin”

Keusoten kuntayhtymä ohjaa ikäihmisten kotihoidon asiakkaita tuetumman palvelun piiriin. Yhtymähallituksen kokouksessa 11.5. päätettiin, että myönnettävän kotihoidon palvelun enimmäismäärä on enintään neljä käyntiä vuorokaudessa ja enintään 60 tuntia kuukaudessa.

Taustalla on yli 75-vuotiaiden määrän kasvu sekä henkilöstöongelmat. Seurauksena asiakkaan tulee hankkia ja maksaa ylimääräiset tarvittavat lisäpalvelut itse tai asiakkaalle järjestetään paikka asumispalveluun.

Tilanne tuli monelle yllätyksenä, kuten Heinolassa asuvalle Jyrki Rossille, jonka sukulainen on ollut viisi vuotta kotihoidossa Järvenpäässä. Sukulainen ei halua nimeään lehteen.

– Hän (sukulainen) osittain halvaantui aivoinfarktin seurauksena viisi vuotta sitten, ja on ollut siitä asti kotihoidon asiakkaana. Muistisairauksia tai muita vastaavia hänellä ei ole, hän vain tarvitsee apua arjen perusaskareissa, Rossi selittää.

60 tuntia kuukaudessa jakautuu kahdeksi tunniksi kotihoitoa yhtä päivää kohti.

– Se ei riitä millään neljälle käynnille hänelle, vaikka muuten kotona hyvin pärjääkin. Yksityiseltä kotihoidon ostaminen käy todella tyyriiksi: 50-60 tuntia kuukaudessa maksaa jo tuhansia euroja, Rossi harmittelee.

– Meille saapui kuin salama kirkkaalta taivaalta kirje, jossa ilmoitettiin tuntimäärärajoituksen käyttöönotto. Mitään henkilöä ei yksilöity tai virallista päätöstä liitteenä, saati sitten tiedotusta asiasta millään tavalla etukäteen.

Rossin sukulainen on asunut lähes 40 vuotta talossa, ja palveluasumiseen siirtyminen tuntuisi siltä, että koti riistetään alta.

Keusoten kotona asumista tukevien palvelujen päällikkö Minna Koivumäen mukaan vastaavia kotihoidon myöntämisen perusteisiin liittyviä muutoksia tapahtuu todella harvoin.

– Tällä hetkellä olemme siirtymisvaiheessa kotihoidon kriteerien suhteen, eli pikku hiljaa siirrymme kohti tuota 60 tunnin maksimia. Kukaan ei tietenkään ilman palveluja tässä vaiheessa jää. Tavoitteena on, että syksyn aikana päästään tavoitteeseen, kertoo Koivumäki.

– Kaikkien asiakkaiden kanssa, joita muutos koskee, on käynnissä henkilökohtainen prosessi liittyen asumiseen. Emme voineet tiedottaa asiasta millään tavalla ennen hallituksen päätöstä, sillä varmaa tietoa ei ollut.

Koivumäen mukaan kyse on ensisijaisesti hoidon turvallisuuden ja sen järjestämisen mahdollisuuksien ylläpitämisestä. Keusoten alueella on noin 1 600 kotihoidon asiakasta, joista muutos koskee noin muutamaa kymmentä.

– Toki on ikävää heille, joita muutos eniten koskee. Todellinen elämä vain menee näin, eikä tilanteita kyetä yksilötasolla ratkomaan loputtomiin, Koivumäki pahoittelee.

– Yleensä tällaiset asiakkaat ovat ikääntyneitä ja monisairaita, myös muistisairaita.

Eniten määrällisesti paljon tunteja saavia asiakkaita on Hyvinkäällä, tosin Koivumäen mukaan samanlaisia yksittäisiä asiakkaita löytyy muistakin Keusoten kunnista.

– Tilanne on myös siinä määrin valtakunnallinen, että vuoden alussa muutamissa muissa Suomen kunnissa oli vastaavia tunti- ja käyntimäärärajauksia. Rajoitukset pyörivät 60-80 tunnissa kuukautta kohti, toteaa Koivumäki.