Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seuralaispalvelu kokosi vinkkilistan vanhuksen läheisille – Unohdus voi viedä jopa sairaalakuntoon

Muistisairas kotona asuva vanhus voi unohtaa juomisen ja syömisen. Vaikka ruokaa ja juomaa olisi kaapissa, vanhus ei välttämättä huomaa janon ja nälän tunnetta.

Juomisen ja syömisen unohtuminen näkyy voimattomuutena, väsymyksenä, huimaamisena, pahoinvointina, sekavuutena ja kaatuiluna. Pahimmillaan tilanne vaatii sairaalahoitoa.

Vanhuksille seuralaispalvelua tarjoava Seurana kokosi vinkkilistan vanhusten läheisille.

1. Älä kysy, ottaisitko vettä tai ottaisitko lounasta. Sen sijaan totea, että juodaan lasi vettä tai mehua, niin saadaan lisää virtaa tai ”olenkin unohtanut juoda vettä, otan tästä lasillisen ja laitan sinullekin, niin voimme kippistellä.” On parempi toimia, kuin kysyä, sillä kysymykseen on aina helppo vastata ei.

2. Limsat ja mehut saattavat maistua vettä paremmin, ja esimerkiksi makukivennäisvedessä on myös tarvittavia suoloja. Kivennäisvesipullo mukaan vanhuksen luo mentäessä ja tokaisu: ”Toin uutta juomaa, maistetaan tätä.”

3. Vesimeloni ja kurkku sisältävät paljon nestettä. Niitä vanhuksen lautaselle.

4. Mehujäät ovat monelle uusi juttu. Ne maistuvat hyvältä ja viilentävät. Mehujäitä voi tehdä pakkaseen vaikkapa täysmehusta.

5. Tuplaruoka silloin tällöin ei tee pahaa. Ruokaa kannattaa siis tarjota, vaikka ei olisi varma, onko vanhus jo syönyt.

6. On hyvä muistaa, että vanhus tarvitsee myös suolaista. Muistisairas voi täyttää päivän energiakiintiön makealla. Esimerkiksi kananmuna suolalla ja meetvursti ovat hyviä pikkuvälipaloja suolaa antamaan.

7. Keitot, kylmänä tai lämpimänä. Ehdottoman hyvä juttu. Keitosta saa myös nestettä.

8. Kylmissä jogurttijuomissa on nestettä, energiaa ja proteiinia. Ne ovat hyviä välipaloja.

9. Ruokailuhetkeen positiivista virettä, ei tuputtamista. Hyvä tunnelma ravitsee ruoan lisäksi.