Teollisuudessa on toteutettu varsinainen työturvallisuusloikka tällä vuosituhannella. Työpaikkatapaturmia sattui teollisuuden toimialoilla viime vuonna yli puolet vähemmän kuin vuonna 2005. Myös työpaikkatapaturmien taajuudet ovat pudonneet.
Teollisuuden työpaikkaturmat 2021
Vuonna 2020 teollisuuden palkansaajille sattui yhteensä 13 823 työpaikkatapaturmaa. Se on noin 11,5 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna ja peräti 53,1 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2005. Perinteisesti vahinkokehitystä selittävät eniten suhdannevaihtelujen aiheuttamat muutokset tuotannon ja työn määrissä. Näin mittavan muutoksen selittäjäksi se ei kuitenkaan yksin riitä.
– Teollisuuden mainion työturvallisuuskehityksen taustalla vaikuttavat tietysti rakenteelliset tekijät. Korkean jalostusasteen kuluttajatuotteita valmistavan teollisuuslaitoksen työympäristö on jo lähtökohtaisesti aivan erilainen kuin vaikkapa perusmetallien valmistuksessa tai vanhemman teknologian konepajoilla. Samalla teollisuudessa on toteutettu merkittäviä uudistuksia tuotantoteknologiassa ja työturvallisuuden hallintamenettelyissä, joiden johdosta myös perinteisesti korkean riskin savupiipputeollisuudessakin työympäristöjen turvallisuus on kehittynyt valtavin harppauksin viime vuosikymmenten aikana, johtaja Mika Tynkkynen Tapaturmavakuutuskeskuksesta sanoo.
Parhaita viitteitä teollisuustyön turvallisuuden kehittymisestä ovat työn määrään suhteutetun vahinkokehityksen, eli vahinkotaajuuden ja erityisesti vakavien vahinkojen taajuuden pieneneminen. Teollisuudessa taajuuskehitystä voidaan kuvailla peräti dramaattiseksi. Viime vuonna teollisuuden toimialoilla sattui enää 27,5 työpaikkatapaturmaa miljoonaa työtuntia kohden, kun vielä vuosituhannen alussa taajuustaso oli 45–50 tietämillä.