Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rajusta ulosajosta tuomio – auto katkesi törmäyksessä kahtia

Helsingin hovioikeus on tuominnut vuonna 1992 syntyneen miehen 10 kuukauden vankeuteen 1. kesäkuuta 2019 tapahtuneesta kahdesta törkeästä vammantuottamuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä rattijuopumuksesta ja vahingonteosta.

Tuomittu kuljetti pakettiautoa yleisillä teillä Nurmijärvellä alkoholin vaikutuksen alaisena. Hänen verensä alkoholipitoisuus ajon jälkeen on ollut 1,26 promillea. Tuomitulla oli tapahtumahetkellä kyydissään kaksi matkustajaa. Ajo päättyi pakettiauton suistumiseen tieltä ja molempien matkustajien vakavaan loukkaantumiseen. Onnettomuus tapahtui Perttulantiellä Raivantien risteyksen kohdalla. Auto oli osunut tien penkkaan ja lentänyt siitä ilmaan, päätyen pellolle katolleen. Törmäys oli sen verran raju, että auto katkesi keskeltä kahtia. Tieosuudella jossa onnettomuus tapahtui on kahdeksankympin rajoitus.

Autossa ollut kolmikko oli lähtenyt mökiltä tuomitun kuljettamalla autolla. Matkalla hän kääntyi soramontulle, vaikka kyydissä olleet olisivat halunneet kotiin. Soramontun jälkeen ajo oli ollut holtitonta. Tuomittu näki Mondeo-merkkisen auton, jonka hän työnsi omalla autollaan ryteikköön ja lampeen. Kyydissä olleet olivat kieltäneet, mutta tuomittu oli vain nauranut. Auton työnnön jälkeen ajonopeus oli koventunut.

Tuomittu menetti ajoneuvon hallinnan ja suistui tieltä. Etupenkillä istuneelle aiheutui onnettomuudessa useita kylkiluunmurtumia, murtumia rintanikamiin, nikamamurtumia selkärankaan, veri-ilmarinta oikealle, keuhkoruhje vasemmalle, yläpäätelevypainama lannerankanikamaan, reisiluukaulan murtuma, murtuma oikean nilkan sisäkehräkseen sekä useita murtumia oikeaan jalkaterään.

Takapenkillä istuneella ei ollut turvavöitä. Hän sai onnettomuudessa aivovamman eikä kävele enää koskaan. Käsien sormet eivät toimi eikä käsissä ole puristusvoimaa. Hän tarvitsee jatkuvasti avustajan apua. Potilas sai ilmarinnan vasemmalle, kylkirustojen murtumat vasemmalle, murtumia rintarangan nikamiin sekä kaularankamurtuman ja selkäydinvamman.

Ennen ajoon lähtöä tuomittu oli juonut 4–5 olutta.

Tuomitun mukaan auton ilmalento oli ollut kammottava, mutta ei pitkä. Auto oli kolahtanut jyrkkään ojaan ja sen jälkeen kieppunut ympäri. Tuomittu oli ollut autossa pää alaspäin, ja kömpi ulos sivuikkunasta. Tuomittu käänsi autosta uloslentäneen asianomistajan kasvot pois vedestä. Tuomittu näki siniset valot ja lähti pakoon, koska oli shokissa.

Tuomitun mukaan hän oli ottanut 24 olutta sisältäneen pahvilaatikon mukaansa, ja uinut se suussaan lähellä olleen joen yli. Tämän jälkeen hän selvisi kotiinsa, jossa oli nauttinut konjakkia.

Tuomittu vaati rangaistuksen lieventämistä käräjäoikeuden tuomitseman 10 kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen sijasta 1,5–2 vuoden pituiseksi ehdolliseksi vankeusrangaistukseksi täydennettynä yhdyskuntapalvelu- tai valvontaseuraamuksella. Syyttäjä on vaatinut, että tuomitun valitus hylätään. Käräjäoikeuden tuomio oli oikea. Tuomittu oli aikaisemmin tuomittu ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä rattijuopumuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Rikosten vakavuus, niistä ilmenevä tuomitun syyllisyys ja hänen aiempi rikollisuutensa edellyttivät ehdotonta vankeusrangaistusta.

Tuomio ei ole lainvoimainen.