Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Hyvästä sijainnista voi maksaa, mutta kipurajakin tulee vastaan: "Asumisen kalleus aiheuttaa monille haasteita"

Suomalaiset ovat valmiita maksamaan hyvästä asunnosta ja sijainnista, mutta asumisen kulut halutaan pitää kurissa, selviää OP:n kyselystä.

Yli puolet OP:n asumisen unelmia kartoittaneeseen kyselyyn vastanneista kertoo maksavansa asumiskuluja alle tuhat euroa kuukaudessa. Kohtuuhintaista asumista arvostavat etenkin 18–34-vuotiaat, yksin asuvat ja opiskelijat. Eniten asumiskulut koettelevat lapsitalouksia, joista 34 prosenttia pitää nykyisiä asumiskulujaan kalliina.

Edullisempien asumiskustannusten takia osa on myös valmis muuttamaan kauemmaksi kaupungin keskustasta.

– Eniten työpaikkoja on tarjolla kasvukeskuksissa, mutta asumisen kalleus aiheuttaa monille suomalaisille haasteita. Vaikka asumiskustannukset nousisivat oman kipurajan yli, ei muuttaminen syrjemmäksi edullisemman asunnon perässä ole kaikissa elämäntilanteissa mahdollista. Lisääntynyt kiinnostus kasvukeskusten reuna-alueisiin ja kehyskuntiin on kuitenkin ollut yksi kuluvan vuoden ilmiöistä, toteaa OP Kodin johtaja Lasse Palovaara tiedotteessa.

Koronan myötä lisääntynyt etätyö on saanut yhä useamman haaveilemaan asunnosta rauhalliselta alueelta kaupungin laitamilta. Erityisesti miesten innostus myös maalla asumiseen on kasvanut.

Lähes 40 prosenttia vastaajista haaveilee muutenkin etätöihin paremmin soveltuvasta asunnosta ja lisäneliöistä.

– OP Kodissa voimakkaimmin ovat tänä vuonna kasvaneet rivi- ja paritalojen kaupat, joita on vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana tehty noin viidennes enemmän parin edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna, kertoo Palovaara tiedotteessa.

OP:n kyselyyn vastanneista 59 prosenttia ilmoittaa omakotitalon unelmien kodikseen.

Omakotitalosta haaveilevat etenkin nuoret aikuiset ja lapsiperheet, joista 67 prosenttia asuisi mieluiten omakotitalossa.

Omakotitalossa jo asuvat ovat myös erittäin tyytyväisiä kotiinsa, sillä peräti 88 prosenttia omakotitaloasujista ilmoittaa asuvansa unelmien kodissaan.

Omakotitalon lisäksi suomalaiset arvostavat kodissaan riittävää tilaa ja omaa pihaa. Samalla lisääntynyt kotona oleilu on saanut suomalaiset pohtimaan myös asunnon energiatehokkuutta. Omakotitaloasujista lähes viidennes toivoo kodiltaan energiatehokkaampia ratkaisuja asumisen kustannusten hillitsemiseksi.