Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupungin tietosuoja petti: 140 sosiaalihuollon asiakkaan arkaluonteisia tietoja urkittu Helsingissä – työntekijä irtisanottu

Helsingissä on paljastunut tapaus, jossa kaupungin työntekijä on katsellut luvatta 140 sosiaalihuollon asiakkaan ja 27 työntekijän tietoja.

Urkittuja tietoja ovat olleet henkilö- ja osoitetietojen lisäksi muun muassa toimeentulotukipäätökset sekä sosiaalihuollon työntekijän muistiinpanot asiakkaista.

 – Hänellä on ollut pääsy arkaluonteisiin tietoihin, sanoo nuorten palveluiden ja aikuissosiaalityön vs johtaja Henna Niiranen Helsingin Uutisille.

Niiranen kertoo, että tietoja luvatta katsellut työntekijä on irtisanottu. Hän työskenteli perhe- ja sosiaalipalvelujen nuorten palveluissa ja aikuissosiaalityössä.

– Työntekijä ei ole ollut sosiaalihuollon ammattihenkilö, mutta työtehtäviensä nojalla hänellä oli pääsy osaan asiakastietojärjestelmän tiedoista.

Niirasen mukaan hänellä oli pääsy tuhansien ihmisten tietoihin.

Epäilyt tietoturvaloukkauksesta heräsivät toukokuussa tehdyssä omavalvonnassa. Kaupunki alkoi selvittää järjestelmän lokitietoja ja teki asiasta ilmoituksen tietosuojavaltuutetun toimistoon ja tutkintapyynnön poliisille.

Kaupunki on tiedottanut asiasta tällä viikolla kaikkia asianomaisia kotiin lähetetyllä kirjeellä.

Niirasen mukaan asianomaisia on pyydetty olemaan varuillaan erilaisista yhteydenotoista, jos tietoja on yritetty käyttää esimerkiksi valelaskuihin. Kaupunki on myös kertonut, kuinka tiedot voi suojata ja mistä ihmiset voivat saada tukea.

– Tämä on todella vakava ja valitettava asia. Olen omalta osaltani todella pahoillani, että näin on käynyt. Asiakastietojen käsittely ja salassapito ovat aivan keskeisiä asioita. Uuden työntekijän perehdytyksessä käydään aina läpi, mitä tietoja saa katsella. Onneksi vastaavat tapaukset ovat todella harvinaisia.