Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sunnuntaina jo 50. hellepäivä – Rikkoutuuko vielä toinenkin helle-ennätys tänä kesänä?

Alkava viikko on edelleen lämmin.

Eilen sunnuntaina oli Suomessa jo kesän 50. hellepäivä, kertoo Forecan sääblogi.

Matkaa ennätykseen on kuitenkin vielä, sillä vuonna 2002 oli kesän aikana peräti 65 hellepäivää. Tieto on peräisin Ilmatieteen laitoksen tilastoista . Vuonna 2018 päästiin lähes samanmoisiin lukuihin, 64 hellepäivää, ja vuonna 2006 oli 61 hellepäivää. Tilastoissa on yli 25 asteen lämpötilat touko-syyskuussa, joten kuluvalla kesällä on vielä aikaa rikkoa lähes 20 vuoden takainen lukema.

Forecan blogissa meteorologi Anna Latvala arvioi, että tämä kesä voi päätyä viiden helteisimmän vuoden joukkoon.

– Auringon lämmitys on elokuussa jo vähän heikompaa kuin keskikesällä. Pintavedet ja maaperä ovat kuitenkin ehtineet lämmetä alkukesään verrattuna eikä energiaa kulu niiden lämmittämiseen yhtä paljon, joten tavallisesti elokuu on lämpimämpi kuin kesäkuu. Tänäkin vuonna lämpötila voi nousta ajoittain helteen puolelle vielä loppukesästäkin, Latvala kirjoittaa.

Yhtäjaksoisen helleputken ennätys on jo mennyt tänä kesänä rikki, kun Kouvolan Anjalassa mitattiin 31 hellepäivää ajanjaksolla 18.6.–18.7.

Edellinen ennätys oli 26 päivää, mihin yllettiin vuonna 2014 Kouvolassa ja Helsingissä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan poikkeuksellisesta helleputkesta voidaan puhua, kun yli 25 asteen lämpötiloja mitataan kolme viikkoa putkeen. Näin on ennen tätä kesää käynyt vuoden 1961 jälkeen vain vuosina 2003, 2010, 2014 ja 2018.

Tämän viikon paahteisin päivä on Latvalan mukaan tiistai.

Hellettä voi olla vielä loppuviikollakin, mutta sää muuttuu epävakaisemmaksi ja voi tulla ukkoskuuroja.