Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kenneth Morelius haki uutta ennätystä leuanvedon SM-kisoista – "Tavoitteiden alle jääminen harmittaa"

Harrastus: Kenneth Morelius tavoitteli uutta ennätystä leuanvedon SM-kisoista. Kaikille sopivan lajin kisoissa nuorimmat leuanvetäjät ovat alle 7-vuotiaita ja vanhimmat yli 70-vuotiaita.

Nurmijärveläinen Kenneth Morelius on leuanvetoa harrastava valtiotieteiden maisteri ja palomies. Hän oli myös ehdolla kuntavaaleissa Liike Nytin riveissä. Morelius lähti Salossa 24.7. järjestettyihin leuanvedon SM-kisoihin tavoittelemaan oman ennätyksensä rikkomista. Oma tavoite jäi kuitenkin saavuttamatta, vaikka mies paransi kahdesti oman sarjansa SM-tulosta.

– Sain vedettyä lisäpainoleuanvedossa ensin 64 kiloa ja sen jälkeen 66 kiloa. Tavoite oli saada 70 kiloa, mutta se jäi parin sentin päähän, Morelius sanoo.

Leuanvedosta Morelius kiinnostui, kun hän näki Joonas Mäkipellon vetävän 5050 leukaa Lempäälän Ideaparkissa helmikuussa 2016. Tulos on vastaotteen 24 tunnin leuanvedon maailmanennätys.

Moreliuksen ensimmäinen tavoite oli saada vedettyä vuorokaudessa yhtä monta leukaa kuin Mäkipelto teki tunnissa, eli 210. Lopulta tavoite oli saada 300 leukaa. Vasta tavoitteen saavuttaessaan Morelius kokeili ensimmäistä kertaa kisoja vuonna 2018. Leuanveto vei miehen mukanaan. Hän kuitenkin loukkasi kätensä ja joutui pitämään kaksi vuotta taukoa kisoista. Leuanvetoa mies ei kuitenkaan pystynyt lopettamaan.

– Aloittaessa tulee saada vedettyä ensimmäinen leuka ylös asti. Malttia pitää olla, ettei vedä liikaa. Leuanvetotangolla voi kuitenkin tehdä monipuolisia harjoituksia ja muutakin kuin leukoja.

Hän treenaa kuudesti viikossa, mutta ei niin, että voimat loppuvat. Oteleveyttä voi muuttaa ja halutessaan ottaa lisäpainoja, kun treenaa. Morelius kuitenkin muistuttaa alku- ja loppuverryttelyn tärkeydestä, jotta loukkaantumiset on helpompi välttää.

Käteni ovat kisojen jälkeen erinomaisessa kunnossa.

– Käteni ovat kisojen jälkeen erinomaisessa kunnossa. Minulla on tunne, että voin vetää mitä vain, hän sanoo.

Kisoissa saa yrittää kolmesti korottaa omaa tulostaan.

Kisapäivä oli Moreliuksen mielessä jo vuodenvaihteesta. Hän aloitti kuukautta aiemmin niin sanotun erikoisharjoittelun kisoja varten, jolloin hänellä on kevyemmät painot ja enemmän maksimisuorituksia. Hän pudotti ennen kisoja 3–4 kiloa nesteitä pois, jotta lisäpainokisoissa saisi enemmän toistoja sekä painoja. Lisäpainot laitetaan kisoissa vyötäisille.

– Vetäjä päättää painon määrän punnituksen jälkeen. Vetojen jälkeen hän näyttää tuomarille, kuinka paljon haluaa lisää painoa.

Lisäpainoleuanveto on Moreliukselle uusi tuttavuus, jota hän on treenannut vain puoli vuotta. Hän on vetänyt puolen vuoden aikana yli 16 000 leukaa. Jos leuanvedon haluaa aloittaa, kannattaa Moreliuksen mukaan katsoa vinkkejä YouTubesta.

– On olemassa 4–5 liikettä, joita harjoittelemalla saa ensimmäisen vedon tehtyä.

Morelius muistuttaa, että tavoitteiden eteen tulee tehdä töitä. Kisoista hänelle jäi kaksijakoiset fiilikset, koska hän paransi Suomen ennätystä, mutta jäi omasta tavoitteestaan.

– Tämä oli elämäni ensimmäinen voitto, mutta tavoitteiden alle jääminen harmittaa.

Nyt tähtäimessä on marraskuun kisat miehelle tutussa toistoleuanvedossa.