Luontokuvaaja Hannu Laakson seitsemän vuoden karhukuvat kansiin – lukemisen ja luontosuhteen stimulointia

Ketunpoikanen katselee uteliaana Hannu Laakson touhuja. Tuomas Heinonen
Taina Joutsen

Taina Joutsen

– Kun olin kiertomatkalla Etelä-Amerikassa ja kuvasin haukkaa Uruguayn iltavaloissa, mieleeni tuli, että löytyisihän kuvattavia kohteita lähempääkin, kertoo nurmijärveläinen luontokuvaaja Hannu Laakso.

Näin sai alkunsa hänen innostuksensa suomalaisen luonnon kuvaamiseen. Sen ansiosta Laakso on julkaissut kaksi lapsille suunnattua tarinallista tietokirjaa, joihin hän on laatinut tekstin ja joissa kuvituksena on hänen ottamiaan luontovalokuvia. Tuorein kirja Me Karhuset ilmestyi kesäkuussa 2021 ja sen edeltäjä Me Kettuset kesällä 2020.

Kummassakin kirjassaan Laakso on antanut äänen kuvitteelliselle eläinperheelle. Me kettusissa seikkailee viisipentuinen kettuperhe, Me karhusissa äitikarhu kolmen pentunsa kanssa. Vaikka kirjojen tarinat ovat keksittyjä, eläinten käyttäytymiseen liittyvät faktat pitävät paikkansa.

Hannu Laakso talvisella kuvausreissulla Kuhmossa. Lassi Rautiainen

Idea kuvamateriaalin käyttämisestä lastenkirjoihin syntyi, kun Hannu Laakso kuvasi vuonna 2019 toista kautta kettuja ja häneltä kysyttiin, mitä hän aikoo kuvillaan tehdä.

Siirtyminen karhuaiheeseen taas oli helppo, sillä Laakso oli siinä vaiheessa ehtinyt kuvata karhuja seitsemän vuoden ajan.

– Karhua kohtaan tunnetaan pelkoa ja petovihaa, mutta yksittäinen karhu väistää kyllä ihmistä, Laakso sanoo.

Laakso kuvailee karhua leppoisaksi käyskentelijäksi, jonka ykkösaisti ei ole näkö vaan kuulo ja haju.

– Jos karhu kohoaa takajaloilleen, tuuli tuo mukanaan hajun jostakin, mistä ihminen en vielä tiedä mitään. Jos karhu katsoo pidempään tiettyyn suuntaan, sieltä on tulossa jotakin, esimerkiksi toinen karhu, ahma tai susia, Laakso kertoo.

Luontoa kuvatessaan Hannu Laakso on päätynyt pohtimaan myös toiminnan eettisiä kysymyksiä. Luontovalokuvausta aloitellessaan hän tuli häirinneeksi eläimiä.

– Tajusin sen tuulihaukkoja kuvatessani. Jos lintu ei uskaltaudu pesälleen, olet liian lähellä. Eläimillä on oma elämänsä.

Hannu Laakso myöntää, että kirjojen julkaisemiseen liittyy hienoinen pyrkimys maailman parantamiseen.

– Olen onnellinen, jos lapsi kiinnostuu julkaisemieni kirjojen myötä lukemisesta tai luonto alkaa kiinnostaa edes hieman enemmän. Kyse on siis lukemisen ja luontosuhteen stimuloinnista, hän sanoo ja esittää unelman, että isovanhemmat tai vanhemmat lukisivat näitä kirjoja lastenlastensa ja lastensa kanssa.

Laakson suunnitelmissa on, että hänen tarinallisista tietokirjoistaan muodostuisi suomalainen nisäkästrilogia. Trilogian kolmas osa onkin jo pitkälle suunniteltu. Hän arvelee seuraavan kirjansa ilmestyvän kesällä 2022.

Hannu Laakson valokuvaus lähti liikkeelle matkakuvauksesta 80-luvulla.

– Matkustelu oli syy valokuvata ja valokuvaus syy matkustaa. Reissujen välissä kuvasin paljon vähemmän kuin nykyään, hän kertoo.

Vuonna 2013 mies hankki digijärkkärin ja sen jälkeen se oli menoa. Matka- ja luontokuvien lisäksi Laakson repertuaariin kuuluu toimintakuvaus, esimerkiksi parkour ja kaikenlainen urheilu. Valokuvauksesta on myös tullut osa hänen yrittäjyyttään.

Hannu Laakso on voittanut kansainvälisissä valokuvauskilpailuissa yhteensä 110 palkintoa, ja noin 500 eri kuvaa on hyväksytty kansainvälisiin valokuvanäyttelyihin.

Hannu Laakson kuvia on nähtävissä verkkosivuilla laakso.kuvat.fi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut