Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronarajoitukset alkavat jälleen kiristyä – Keusote: "Rokottamatonta väestöä tulee suojella"

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 28. heinäkuuta päätöksen laajentaa kiihtymisvaiheen kokoontumisrajoituksia koko HUS-alueelle, mukaan lukien Keusoten kuntiin. Määräys on voimassa ajalla 5.–26.8.

Näiden kuntien alueilla voidaan järjestää sisätiloissa yli 10 henkilön sekä alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia edellyttäen, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa ja terveysturvallisuus voidaan varmistaa.

Lähikontakti sisätiloissa määritellään joko kahden ihmisen fyysisenä kontaktina toisiinsa tai oleskeluna kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan. Ulkotiloissa lähikontakti tarkoittaa fyysistä kontaktia.

Valtaosa alle 60-vuotiaista ei ole vielä saanut kahta rokoteannosta, ja koronavirus leviääkin tällä hetkellä varsinkin rokottamattomien ja vain yhden rokotteen saaneiden keskuudessa.

On viitteitä siitä, että nuoren väestön laajamittainen sairastuminen koronaan voisi aiheuttaa merkittäviä yhteiskunnallisia vaikutuksia. Rokottamatonta väestöä on Keusoten mukaan syytä suojella.

Keusoten alueella viime viikolla koronatartunnan saaneista yksi kolmasosa oli saanut ainakin yhden rokoteannoksen, ja kaksi kolmasosaa oli rokottamattomia.

Omalla esimerkillä voi kannustaa myös muita.

Keusoten tartunnanjäljitykseen on alkanut tulla viivettä, ja joissakin tapauksissa jäljitys on päästy aloittamaan vasta kahden vuorokauden päästä tuloksen valmistumisesta.

– Tapahtumajärjestäjille suositellaan vahvaa maskisuositusta erilaisiin tapahtumiin, myös ulkona järjestettäviin tilaisuuksiin kuten konsertteihin ja festivaaleille. Keusote suosittelee myös 1–2 metrin turvavälejä, kertoo Keusoten tartuntataudeista vastaava lääkäri Paula Kosonen.

Tapahtumajärjestäjä on vastuussa siitä, että tapahtuma on terveysturvallisesti järjestetty. Esimerkiksi ulkoilmakonserteissa järjestelyillä täytyy mahdollistaa se, että osallistujat voivat välttää lähikontaktit. Jos ihmiset ovat esiintymislavan edessä lähekkäin, tilanne ei ole terveysturvallinen.

– Vastuullinen tapahtumajärjestäjä kannustaa osallistujia noudattamaan väljyyttä ja käyttämään maskia. Hän ei kannusta osallistujia tartuntavaaralliseen toimintaan, esimerkiksi pakkautumaan tiiviisti fyysiseen kontaktiin lavan edustalla, Keusoten tiedotteessa todetaan.

– Tapahtumaan lähtiessä on hyvä varautua ottamalla mukaan oma maski. Omalla esimerkillä voi kannustaa myös muita maskin käyttöön.

Keusoten alueella voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset löytyvät Keusoten verkkosivuilta.