Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona: Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä vetoaa päättäjiin, jotta 12–15-vuotiaiden rokotukset saataisiin aloitettua ennen koulujen alkua: "Päätöksenteossa pitäisi kiirehtiä"

Kesä vaipuu hiljalleen pois, ja koulut avaavat pian ovensa. Syksyisessä horisontissa näkyy tummia pilviä.

Koronaviruspandemialla on käynnissä Suomessa jo neljäs aalto. Vanhukset ja riskiryhmäläiset ovat saaneet halutessaan jo molemmat rokotteet, mutta koululaisilla tilanne on toinen.

Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä on puhunut koululaisten rokottamisen puolesta somessa laajalti.

– Tilanne on nyt se, että kesällä THL linjasi, että 12–15-vuotiaita voidaan rokottaa, Mäkelä kertoo.

– Ongelma on siinä, että aikaisempien ikäryhmien rokottaminen ei vaatinut valtakunnantason päätöksiä asetuksiin, mutta 12–15-vuotiaiden kohdalla tilanne on toinen, ja se on hidastanut rokotusten aloittamista, Mäkelä selittää.

– Nyt voidaan rokottaa vasta 12–15-vuotiaita, jotka kuuluvat riskiryhmään.

Nuoret ovat kärsineet jo niin paljon.

Outi Mäkelä

BioNTechin ja Pfizerin kehittämän covid-19-rokotteen myyntilupa on koskenut tähän mennessä vain yli 16-vuotiaita. Euroopan komissio on antanut myyntiluvan laajennukselle hyväksyntänsä jo toukokuussa, mutta prosessia hidastavat byrokratian pyörät.

– Tällä hetkellä asetuksen muutos on lausuntokierroksella, ja saattaa olla mahdollista, että 12–15-vuotiaita voidaan ruveta rokottamaan vasta koulujen alettua, Mäkelä kertoo.

– Asetus lähti lausunnolle, kun koronatilanne oli täysin erilainen. Nyt, kun näkymät ovat taas paljon synkemmät, pitäisi päätöksenteossa kiirehtiä, Mäkelä sanoo.

– Deltavariantti on asiantuntijoiden mukaan niin helposti leviävä, että jos rokotekattavuutta ei saada riittäväksi, tauti tulee leviämään ja rokottamattomat tulevat sairastamaan taudin, Mäkelä harmittelee.

– Ja totta kai Ruotsin 20 000 long covid -tapausta vakavoittavat tilannetta entisestään, Mäkelä jatkaa.

Mäkelä toivoisi nuorten rokottamista heidän itsensä puolesta.

– Muuten heidän elämäänsä joudutaan mahdollisesti taas rajoittamaan etäopetuksella, maskeilla tai harrastusten rajaamisella. Koululaisiin kohdistuvat rajoitukset tuntuisivat varmasti heistä erityisen julmilta, kun muu yhteiskunta jo avautuu.

Myös Järvenpään kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen on samaa mieltä.

– Totta kai on hyvin tärkeää, että saisimme nuoret rokotettua mahdollisimman pian, erityisesti yläkoululaiset, Naukkarinen sanoo.

Mäkelä vetoaakin päättäjiin asian hoitamiseksi mahdollisimman nopeasti.

– Mikään ei estä sitä, etteikö tätä prosessia voitaisi kiihdyttää. Nuoret ovat kärsineet jo niin paljon.