Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Päällikkö kritisoi Husin epäselviä suorahankintoja, joutui syrjään tehtävästään ja palkkaa alennettiin

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) päällikkö yritti puuttua Husin laittomiin hankintoihin vuonna 2017, mutta hänet vaiennettiin ja lopulta siirrettiin alemman tason tehtäviin viidennestä alemmalla palkalla. Asiasta kertoo Ylen MOT-toimitus. Lopulta entinen päällikkö irtisanoutui.

MOT:n tiedot tapauksesta perustuvat poliisin esitutkintamateriaaliin, sillä alennetuksi joutunut päällikkö valitti tapauksesta aluehallintovirastolle, joka puolestaan ilmoitti poliisille. Juttu ei kuitenkaan edennyt oikeudenkäyntiin saakka, sillä osapuolet sopivat kiistan. Jutussa on kyse työpaikkakiusaamisesta, josta epäiltiin entisen päällikön esihenkilöä.

Entisen päällikön mukaan epäasiallinen kohtelu alkoi sen jälkeen, kun hän otti työpaikallaan esille epäilynsä, että Husissa tehtiin suorahankintoja laittomasti. Hankinnat liittyivät digitaaliseen kuvien arkisto- ja siirtojärjestelmään (PACS), johon tallennetaan tietoa esimerkiksi röntgen-, ultraääni- ja magneettikuvista. Hus on MOT:n mukaan jatkanut näitä sopimuksia useaan otteeseen ilman kilpailutusta.

Suorahankintoja tutkii parhaillaan poliisi. MOT:n tietojen mukaan laajempi hankintoja koskeva tutkinta sai alkunsa juuri työpaikkakiusaamiseen liittyvästä tutkinnasta.

Suorahankintojen laittomuudet nousivat vuonna 2019 julkisuuteen STT:n kautta sen jälkeen, kun Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) alkoi tutkia asiaa. Lokakuussa 2020 markkinaoikeus määräsiHusille 110 000 euron seuraamusmaksun laittomista suorahankinnoista.