Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pieni keltainen talo toi Phramaha Nuanin Nukarille – nyt Buddharama-temppeli valmistautuu uudisrakennuksen avajaisiin

Nukarin Buddharama-temppelille johtavaa polkua reunustavat moniväriset kesäkukat, kasvihuone ja kasvimaat. Kaksi oranssiasuista munkkia ja joukko vapaaehtoistyötä tekeviä yhteisön jäseniä on puutarhatöissä. Hyörinän keskellä vierailijaa tervehditään ystävällisesti.

Temppelin piha-alueella suuren lammen ympärillä valmistetaan betonia. Sitä tarvitaan 11 buddhapatsaan alustoja varten.

– Patsaat on tilattu Thaimaasta lammenrantaa koristamaan, kertoo lähettiläsmunkki Phramaha Nuan. Hän vastaa muun muassa temppelin hallinnosta ja sosiaalityöstä.

Phramaha Nuanin mukaan Euroopassa tarvitaan thaimaalaisia buddhatemppeleitä, jotta tänne muuttaneet thaimaalaiset voisivat kokea mielenrauhaa ja tuntisivat olonsa kotoisaksi.

Phramaha Nuanin lisäksi Buddharama-temppelissä asuu kaksi munkkia ja noviisi. Temppeli on myös The Finnish-Thai Buddhist Association ry:n toimipaikka.

Tilatut patsaat ja meneillään olevat pihatyöt ovat valmistautumista ensi kesänä pidettäviin uudisrakennuksen avajaisiin. Koronapandemian vuoksi niitä ei ole vielä päästy viettämään, vaikka rakennus valmistui jo viime kesänä.

Uuteen rakennukseen mahtuu kerralla 250 henkilöä meditoimaan, rukoilemaan tai viettämään buddhalaiseen kalenteriin liittyviä juhlapäiviä. Phramaha Nuanin mukaan uudisrakennus tuli maksamaan noin miljoonaa euroa. Rakennushanke on toteutettu pankkilainalla sekä Suomesta ja muualta Euroopasta saaduilla lahjoituksilla.

Uutta rakennusta tarvittiin, sillä temppelialueella sijaitseva asuintalo on niin pieni, että juhlat ja muut kokoontumiset jouduttiin ennen uudisrakennuksen valmistumista järjestämään koulutiloissa Tuusulan Jokelassa.

Temppelin avajaisiin odotetaan ensi kesänä satoja vieraita eri puolilta Eurooppaa, sillä avajaisten aikana Nukarin Buddharama-temppeli järjestää ja isännöi konferenssin.

– Kaunis keltainen puutalo, Phramaha Nuan vastaa hymyillen kysymykseen, mikä sai hänet mieltymään buddhatemppelin nykyiseen paikkaan. Myös ympäristön väljyys ja rauhallisuus miellyttivät.

Kun Phramaha Nuan tuli Suomeen vuonna 2000 The Finnish Thai Buddhist Associationin ry:n kutsumana, hän asui ensin Kulosaaressa Helsingissä. Vuonna 2002 yhdistys osti Sipoosta omakotitalon temppeliä varten. Kun tila siellä kävi vähiin, uudet tilat löytyivät 2009 Nukarilta. Sen jälkeen temppelialuetta on laajennettu lisämaata ostamalla.

Buddharama-temppelin yhteisö muodostuu Suomessa asuvista thaimaalaisista ja muista aasialaisista sekä heidän perheenjäsenistään. Temppelissä käy paljon suomalaisia vierailijoita, jotka Pramaha Nuan toivottaa tervetulleeksi.