Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minä lapsena | Partiotoiminta vei neljännen polven nurmijärveläisen mukanaan

Metsäteknikko, neljännen polven nurmijärveläinen Tapio Pyynönen: Synnyin karankylvölle toukokuussa 1934. Olen saanut kulkea pitkään mullan ja pihkan tuoksuista polkua.

Varhaislapsuus oli jännityksen ja pelon sävyttämä. Öiset pommikoneiden äänet kotini yllä ja valonheittäjät Helsingin taivaalla kulkevat joskus unikuvina mielessä.

Koitti aika ottaa ensiaskeleita sivistyksen suuntaan. Koulumatka pieneen Raalan kyläkouluun oli viisi kilometriä umpimetsää yli Impivaaran harjun. Meitä oli kolme veljestä, joista minä olin vanhin. Syksyn pimeinä sateisina aamuina äiti antoi myrskylyhdyn käteen ja niin matka taittui jonon kärjessä.

Vastassa koululla oli ankara pohjalaissyntyinen opettaja. Usein uskonnontunnit pidettiin ensimmäisenä ja Katekiskuksesta oli läksyä, josta en ymmärtänyt pätkääkään. Oli opittava ulkoa läksy, jota sitten täytyi kerrata mielessä koko pitkän koulumatkan ajan.

Tuli harrastusten aika. Partiopoika -toiminta vei mukanaan. Mielikuvitus ja luovuus olivat kovassa käytössä. Äiti ompeli meille lakanakankaasta partiopuserot ja värjäsi ne ruskeiksi. Opettajan rouva askaroi meille partioliivit. Usein sunnuntaiaamuisin nousimme Impivaaran kallioille räiskäleitä paistamaan.

Äiti ompeli meille lakanakankaasta partiopuserot.

Elämä kasvattaa. Harrastukset lisääntyivät. Maatalouskerho ja nuorisoseuratoiminta toivat ja vahvistivat itseluottamusta. Pitkä polku kouluun sai aikaan sen, että metsäluonto ja sen eläimet jättivät minuun lähtemättömän vaikutuksen. Kiinnostus syveni, ja määrätietoinen tavoite alalle vei kaksipäiväisiin pääsykokeisiin, jotka läpäisin. Ovi opintoihin ja elämäntehtävään aukesi.

Minä lapsena -juttusarjassa tutut nurmijärveläiset muistelevat lapsuuttaan.