Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus löysi 15 uutta tekijää, jotka voivat ennustaa muistisairauden kehittymistä jo 20 vuotta etukäteen

Muistisairauksien tautimekanismeista ja mahdollisista lääkekehityksen kohteista on saatu tärkeää uutta tietoa, tiedottaa Helsingin yliopisto.

Tuore tutkimus tunnisti 15 uutta dementian biomarkkeria eli biologista tekijää, jotka ovat yhteydessä suurentuneeseen myöhäisiän dementiariskiin. Verestä mitattavat proteiinit ennustivat kognition alenemaa ja sitä seuraavaa dementian kehittymistä jo 20 vuotta ennen diagnoosia.

Löydetyistä 15 proteiinista kuuteen voidaan tutkijoiden mukaan vaikuttaa jo olemassa olevilla lääkkeillä. Niitä käytetään nykyisin muihin tauteihin kuin dementiaan.

– Tulostemme perusteella voidaan jatkossa tutkia, voidaanko näiden 15 proteiinin pitoisuuksiin vaikuttamalla kehittää lääkkeitä, jotka ehkäisevät dementiaa aiheuttavien muistisairauksien kehittymisen, kertoo tutkimuksen päätekijä, lääkäri ja tutkijatohtori Joni Lindbohm University College Londonista ja Helsingin yliopistosta.

Yliopiston tiedotteen mukaan dementiatutkimus on vuosia keskittynyt amyloidi- ja tau-proteiineihin, mutta näihin prosesseihin kohdistetuilla lääkkeillä ei ole onnistuttu parantamaan tai ennaltaehkäisemään dementiaa. Siksi tutkijat ovat ryhtyneet etsimään myös muita dementialle altistavia tautimekanismeja. Uudet laajamittaisesti veren proteiineja analysoivat alustat ovat viime aikoina vauhdittaneet dementiatutkimusta ja mahdollistaneet uusien tautimekanismien tarkastelun.

Tuoreessa tutkimuksessa tutkijat mittasivat uudella alustalla 5 000 proteiinin pitoisuudet 20 vuotta vanhoista englantilais- ja amerikkalaistutkimusten verinäytteistä. Tutkimuksiin osallistuneilta oli mitattu kognition alenemaa ja sitä seuraavaa dementiaa viiden vuoden välein. 15 tunnistettua proteiinia olivat yhteydessä dementiaoireisiin sekä englantilaisessa että amerikkalaisessa aineistossa.

– Seuraavaksi pyrimme määrittämään, ovatko jotkin näistä proteiineista syy-yhteydessä dementiaan, kertoo tiedotteessa Whitehall II -tutkimuksen johtaja ja julkaistun tutkimuksen toinen päätekijä professori Mika Kivimäki University College Londonista ja Helsingin yliopistosta.

Tutkimusohjelma tähtää uusien dementialääkekohteiden löytämiseen.

Tutkimusta tekivät yhteistyössä suomalaiset, englantilaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat. Tulokset on julkaistu Amerikan Alzheimerin tautiyhdistyksen Alzheimer’s & Dementia –lehdessä.