Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sosiaaliset kontaktit korostuvat koronatartuntojen lähteinä, mutta yhä harvempi lähde löytyy – "On selvää, että tartuntojen kasvu on saatava taittumaan mahdollisimman pian"

Juttua on päivitetty

Koronaviruksen jäljitys on heikentynyt. Enää 52 prosenttia tartuntojen lähteistä onnistutaan jäljittämään, kertoi strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

– En muista, milloin oltaisiin oltu näin huonossa tilanteessa, sanoi Voipio-Pulkki torstaiaamuisessa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilannekatsauksessa.

Niissä tapauksissa, joissa tartuntojen lähteet onnistutaan jäljittämään, korostuu erityisesti "muut sosiaaliset kontaktit". Myös ravintolat ja baarit ovat merkittävä tartunnanlähde. Sen sijaan esimerkiksi hoivalaitoksissa ja rakennustyömailla on ollut kohtalaisen vähän tartuntaketjuja. Tiedot ovat peräisin Helsingistä.

– Jos tilanne jatkuu tällaisena, mikään jäljitys ei pysy perässä.

Voipio-Pulkin mukaan altistustietojen saaminen monihaaraisista ja osin sekavista ketjuista on hankaloitunut. Hän muistutti, että jokaisella on lain mukaan velvollisuus auttaa viranomaisia tartunnanjäljityksessä ja noudattaa heidän ohjeitaan.

Kesän aikana tapaukset ovat lisääntyneet Suomessa ja kasvu on jatkunut.

– Tapausmäärien nousu on ollut varsin nopeaa, sanoi ylilääkäri Otto Helve THL:stä.

Tartunnoissa korostuvat edelleen nuoret aikuiset.

Testeistä positiivisia on nyt 3,9 prosenttia, missä on ollut nousua.

Sairaalahoidon tarve on noudattanut melko hyvin ennusteita. Se ei ole ollut valtavaa, mutta ei olematontakaan.

– Jotta terveydenhuoltomme ei ylikuormittuisi, on selvää, että tartuntojen kasvu on saatava taittumaan mahdollisimman pian.

Otto Helve huomautti, että mitä enemmän tartuntoja tulee, sitä suuremmaksi kasvaa riski, että viruksesta kehittyy uusia ja entistä vaarallisempia muunnoksia.

Voipio-Pulkki totesi, että Suomessa on tällä hetkellä hyvin sairaita pari-kolmekymppisiä ihmisiä tehohoidossa.

Muokattu 5.8.2021 kello 10.48: Lisätty Voipio-Pulkin kommentti sairaista pari-kolmekymppisistä. Klo 11.11: Lisätty Helven kommentti muunnosten kehittymisen riskistä sekä päivitetty tilaisuuden aikamuoto. Klo 11.28: Tarkennettu, että tieto tartunnan lähteistä on Helsingistä.