Kari Ariluoma taistelee espanjansiruetanoiden leviämistä vastaan – kerättynä noin 1600 etanaa

Rajamäen Isokallion alueella asuva Kari Ariluoma on kerännyt tämän kesäkauden aikana kotinsa lähistöltä noin 1600 espanjansiruetanaa.

Hän toivoo, että siellä missä etanoita on, ne kerättäisiin paitsi omalta tontilta myös tontin ulkopuolelta, ainakin ojanpientareilta.

Ariluoma kertoo lähteneensä alkukesästä keruukierrokselle kello 22.30, mutta keräysaika on aikaistunut iltojen pimetessä.

– Kerään Pihlajatien, Niinikujan ja Honkatien sekä Peltokujan alueella. Saldo on joka kerta 70–100 etanaa, Ariluoma kertoo.

Isokallion alueen ongelma on tiedossa myös Nurmijärven kunnassa. Viime kesänä alueelle vietiin vihertöiden työnjohtajan Tarmo Tuomolan mukaan kaksi etanaroskista.

– Tänä kesänä roskisten määrä on lisääntynyt yhdellä, koska espanjansiruetanoita on nyt havaittu myös Isokalliontien alkupäässä. Ongelma on suurempi Isokalliontien loppupäässä, ja se on ollut meillä kunnassa tiedossa viitisen vuotta, Tuomola kertoo.

Etanaroskikset ovat 140 litran suuruisia punaisia roskiksia, joihin voi viedä tapettuja espanjansiruetanoita. Roskisten kanteen laminoitu ohje kertoo, kuinka etanoiden kanssa tulee toimia.

Etanaroskisten sisältö viedään erillisellä kuljetuksella Puolimatkan jätteidenkäsittelyalueelle Järvenpäähän, josta se toimitetaan Riihimäen Fortumin jätteenpolttolaitokselle.

Tarmo Tuomolalla ei ole Nurmijärveltä tiedossaan Isokallion lisäksi muita alueita, joilla espanjansiruetanat olisivat ongelmana.

– Espanjansiruetanoiden hävittäminen yhteistuumin on paras keino pitää tilanne hallinnassa. Ketään ei voida kuitenkaan velvoittaa siihen. Toive olisi, että näin tehtäisiin, kuin se vielä on mahdollista, Tuomola sanoo.

Hänen mukaansa etanaongelma on esimerkiksi Riihimäellä huomattavasti mittavampi kuin Nurmijärvellä. Riihimäellä on jo parisenkymmentä etanaroskista.

Espanjansiruetanat viihtyvät paikoissa, joissa on kosteaa ja joissa pohjavesi on korkealla.

– Ongelmia on sitä enemmän, mitä enemmän alueella on omakotiasutusta. Sieltä löytyy kasvijätteille tarkoitettuja avokomposteja, joita ei pitäisi olla ainakaan sellaisilla alueilla, joilla espanjansiruetanaa esiintyy, Tuomola sanoo.

Espanjansiruetana on säädetty kansalliseksi haitalliseksi vieraslajiksi. Siksi niitä ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta eikä toisesta EU-maasta. Niitä ei saa myöskään pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää tai myydä, kerrotaan kansallisella vieraslajisivustolla osoitteessa vieraslajit.fi. Sivustolta löytyy myös muuta tietoa itse lajista sekä sen torjumisesta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut