Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven kouluissa aloittaa 632 ekaluokkalaista –  "Olen varma, että hän pärjää hienosti"

Nurmijärven Kirkonkylällä asuva Iina Mäkelä aloittaa ensi viikolla koulutaipaleensa Lukkarin koulussa. Pientä koululaista ei opinahjoon meneminen jännitä.

– Osaan jo niin paljon asioita, ettei kouluun meno jännitä. Olen oppinut uimaan, pyöräilemään, sitomaan kengännauhat ja osaan jo vähän lukea, hän sanoo.

Iina uskoo välituntien olevan koulussa parasta, mutta hän odottaa innolla myös uuden oppimista. Yhtä asiaa hän ei kuitenkaan odota.

– Terveystarkastukseen joutuminen ei ole kivaa. Sinne en haluaisi mennä.

Hän kävi esikoulun Lukkarin koulun yhteydessä olevassa eskarissa, joten maisemat pysyvät tuttuina, vain ulko-ovi vaihtuu. Suurin osa eskarilaisista aloittaa samassa koulussa ja osa myös samalla luokalla Iinan kanssa.

– Kivaa, että samalla luokalla on tosi monta kaveria eskarista. Heidän lisäkseen yksi kauempana asuva kaveri aloittaa samassa koulussa, Iina iloitsee.

Osaan jo niin paljon eri asioita, ettei kouluun meno jännitä.

Kaikki hankinnat koulua varten on jo tehty ja pieni koululainen pääsee vetämään repun selkäänsä keskiviikkona ja suuntaamaan kohti koulua. Iinan koulumatka on lyhyt eikä kulje isojen teiden viertä. Matkakin pysyy samana kuin eskariin mennessä, joten se on tytölle entuudestaan hyvin tuttu. 200 metrin koulumatka taittuu nopeasti pellon poikki.

Iinan isoveli Onni aloittaa Lukkarin koulussa viidennen luokan, joten isoveljestäkin on tarvittaessa turvaa. Äidin mukaan Iina on kuitenkin niin reipas ja sosiaalinen, ettei isoveljen apua luultavasti tarvita.

– Minuakaan ei Iinan kouluun meno jännitä, vaikka hän onkin perheen kuopus. Hän on aina ollut hyvin itsevarma, joten olen varma, että hän pärjää hienosti, Miia Ketonen sanoo.

– Onnilta ei ole tullut mitään vinkkejä koulua varten, mutta hän on sanonut, että välitunnit ovat kivoja, Iina sanoo.

Kesäloman Iina on viettänyt perheen kanssa erilaisissa aktiviteeteissa.

– Olemme käyneet eläintarhassa, pelaamassa pokeria ja piknikillä, Iina luettelee.

Lisäksi hän on viettänyt aikaa kavereidensa kanssa ja ollut mökillä. Myös länsinaapurimme ovat saaneet kuulla tytöstä.

– Kävimme Lapissa ja länsirannikolla, jossa huusin Ruotsin puolelle niin kovaa, että he kuulivat varmasti, Iina sanoo paljastamatta kuitenkaan, mitä rajan taakse huusi.

Hellepäiviä Iina vietti perheen kanssa rannalla ja kävi useita kertoja uimassa. Pelkät uimarannat eivät kuitenkaan hänelle riitä, vaan hän toivoi pääsevänsä vielä kesän aikana uimahalliinkin polskimaan.

Nurmijärvellä on kunnan verkkosivujen mukaan 24 koulua, joista 17 on alakoulua vuosiluokille 1–6, kaksi yhtenäiskoulua vuosiluokilla 1–9, kolme yläkoulua, yksi erityiskoulu, yksi ruotsinkielinen koulu vuosiluokilla 1–6. Lisäksi kunta ylläpitää Nurmijärven lukioa.

Uusi lukuvuosi 2021–2022 käynnistyy Nurmijärvellä keskiviikkona 11. elokuuta kello 9.

Perusopetuksen aloittavia 1. vuosiluokan oppilaita on Nurmijärvellä yhteensä 632. Eniten 1. vuosiluokan oppilaita aloittaa Rajamäen koulussa, jossa ekaluokkalaisia on 87. Vähiten puolestaan Valkjärven koulussa, jossa heitä aloittaa ainoastaan kuusi. Nurmijärvellä perusopetuksen oppilaita on kaikkiaan 5885.

Nurmijärven kunnan opetuspäällikön Kati Luostarisen mukaan sekä perus- että lukiokoulutus alkaa lähiopetuksena ja sellaisena se myös pyritään pitämään mahdollisuuksien mukaan.