Nuorten koronarokotuksiin voi Keusoten alueella varata ajan tiistaista lähtien – massarokotuspäiviä suunnitteilla

Maanantaina arvioitiin, että Päijät-Soten alueen 80 prosentin rokotuskattavuus kahdesti rokotetuissa saavutetaan aikaisintaan ensi viikolla. Katja Luoma

Maassamme voidaan aloittaa 12–15-vuotiaiden nuorten koronarokotukset tästä maanantaista lähtien. Rokotuksen ottaminen on vapaaehtoista.

Keusoten alueella tämän ikäisten rokotuksiin voi varata ajan tiistaista 10. elokuuta lähtien.

Keusoten alueella on yhteensä reilut 10 000 12–15-vuotiasta lasta ja nuorta. Saatavuuden mukaan heille annetaan Moderna- tai Pfizer-rokotetta. Lapsilla ja nuorilla ei käytetä Astra Zeneca -rokotetta.

Nuorten rokotukset aloitetaan olemassa olevissa rokotuspisteissä. Rokotukset eivät aiheuta viiveitä ikäkausitarkastuksiin.

Ajan rokotukseen voi varata koronarokotusaika.fi-palvelusta. Sieltä saa varattua ajan suoraan haluamalleen ajankohdalle.

Massarokotuspäiviä tullaan jatkossa järjestämään viikonloppuisin. Niistä Keusote tiedottaa tarkemmin seuraavien viikkojen aikana.

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti.

Jos nuori ei halua tai hän ei kykene itse päättämään rokotuksestaan, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Suostumuslomakkeen voi tulostaa Koronarokotusaika-sivuilta. Rokotukseen tullessaan nuorella tulee olla mukanaan täytetty lomake.

Mikäli rokotettava henkilö on voimakkaasti allerginen jollekin lääkeaineelle tai on saanut voimakkaan allergisen reaktion aikaisemmin rokotteesta, tulee tämä kertoa jo aikaa varattaessa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut