Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin vähennät riskiä koulutiellä – enemmistö huolissaan suojateiden turvallisuudesta

Koulujen alku tuo liikenteeseen tuhansia uusia koululaisia. LähiTapiolan kyselyn mukaan reilut 80 prosenttia suomalaisista on huolissaan koulunsa aloittavien lasten suojatieturvallisuudesta.

Liikenneturvan tuoreessa kyselyssä autoilijat kuitenkin kokevat vahvuudekseen juuri jalankulkijan huomioimisen suojatiellä.

Tilastojen valossa tienylitykset ovat yhä vaarallisia paikkoja.

– Taajamassa auton tai pyörän nopeutta kannattaa hidastaa ainakin koulujen ja päiväkotien läheisyydessä, jotta jää enemmän aikaa havainnoida ja reagoida. Jos tuntuu, että jalankulkijat huomaa vasta viime tipassa, vauhtia on todennäköisesti liikaa. Äkkijarrutuksen tarve on jo merkki siitä, että riskit ovat turhan suuret, sanoo tiedotteessa LähiTapiolan liikenneturvallisuudesta vastaava johtaja Tapani Alaviiri.

Arjen katsaus -kyselyyn vastanneiden enemmistö kokee, etteivät autoilijat tai pyöräilijät ota riittävästi huomioon suojateitä tai niillä liikkuvia jalankulkijoita. Suojatien pitäisi nimensä mukaisesti suojata tien ylittäjää, mutta moni pelkää, ettei tämä toteudu.

Lain mukaan ajoneuvolla suojatietä lähestyessä tulisi ajaa varovaisesti ja sellaista nopeutta, että ehtii tarvittaessa pysähtyä. Jos jalankulkija jo on suojatiellä tai valmistautuu menemään sille, hänelle tulisi antaa tilaa.

Onnettomuustietoinstituutin mukaan vajaa puolet taajamissa viime vuosina jalankulkijan kuolemaan johtaneista onnettomuuksista tapahtui suojatiellä.

3 vinkkiä koululaiselle ja vanhemmille

Kun ekaluokkalainen aloittaa koulun, miettikää yhdessä, mikä on turvallisin reitti kulkea. Koulumatkaa kannattaa harjoitella ennalta ja siitä on hyvä jutella myös syksyn edetessä.

Jos lapsella on puhelin, se on hyvä pitää repussa koulumatkan aikana.

Jos lapsi kulkee kouluun lähialueen lasten kanssa, voisiko heille ehdottaa yhteisiä pelisääntöjä? Esimerkiksi tien yli ei koskaan saa juosta, ja suojatielle tullessa pitää aina pysähtyä sekä katsoa rauhassa ympärille.

3 vinkkiä muille tiellä liikkujille

Koulujen alkaessa arkiliikenteeseen on hyvä varata vähän enemmän aikaa, jotta ei tarvitse kiirehtiä.

Ajoi kahdella tai neljällä pyörällä, pidetään nopeus taajamissa maltillisena. Etenkin koulujen ja päiväkotien läheisyydessä ja vilkkailla risteyspaikoilla on hyvä hidastaa vauhtia.

Huomio liikenteeseen. Älä räplää kännykkää tai keskity johonkin muuhun ajaessa tai kävellessä.

Liikenneturvan kyselyn mukaan autoilijat kokevat vahvuudekseen jalankulkijan huomioimisen suojatiellä. Taajamanopeuden kunnioittaminen koettiin tätä heikommaksi puoleksi.

Liikenneturvan aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi muistuttaa tiedotteessa, että nopeusrajoituksen noudattaminen vaikuttaa myös suojateiden turvallisuuteen. Etenkin taajamassa pieneltäkin tuntuvat nopeuden ylitykset voivat jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden vinkkelistä saada liikenteen tuntumaan turvattomalta.

– Riittävän alhainen nopeus on tehokkain tapa lisätä suojateiden turvallisuutta, Kinisjärvi sanoo.