Tia Hänninen ja Kirppu täysillä mukana poniraveissa – "Mikään ei ole automaattista, vaan aina riittää haasteita"

Rajamäkeläisen Tia Hännisen perheessä on ollut hevosia siitä lähtien, kun hän oli 4-vuotias.

– Ekana mulle ja mun isosiskolle hankittiin shetlanninponi. Sitten tuli ravihevosia, joilla isä, mummi ja isosisko treenasivat ja isosisko ajoi kilpaakin muutaman kerran, Hänninen kertoo.

– En ollut itse silloin kiinnostunut raviurheilusta, ja kiinnostuin siitä vasta vuotta ennen kuin hankin poniajoluvan vuonna 2016, hän jatkaa.

Poniajoluvan saatuaan Tia Hänninen aloitteli tätinsä Hertta-shettiksellä, ja vuoden kuluttua perheeseen tuli ylläpitoon 2-vuotias gotlanninruss ruuna Hillshead´s Pride "Kirppu".

Kuten arvata saattaa, kutsumanimi tulee siitä, että poni on todella pienikokoinen. Hännisen perheeseen tullessaan sen säkäkorkeus oli 115 senttiä, ja nyt 6-vuotiaana se on 121 senttiä.

– Kirpun ei ollut tarkoitus jäädä meille, mutta vuonna 2018 me ostettiin se omaksi, Hänninen kertoo.

Kun hän ryhtyi havittelemaan gotlanninrussia, hänelle sanottiin, että rotu on hankala.

– Ei se ainakaan Kirpun kohdalla pidä paikkaansa. Kirppu on utelias ja tykkää tutkia kaikkea. Se on todella sosiaalinen, rakastaa ihmisten huomiota ja haluaisi olla joka paikassa mukana. Se toimii niin ajossa, ratsain kuin maastakäsinkin, Tiia Hänninen kuvailee poniaan.

Kirpulla ja sen emännällä on takanaan liuta yhteisiä kärrylähtöjä poniravien B-kategoriassa. Kategoria on tarkoitettu puhdasrotuisille poneille sekä shetlanninponeille, joiden säkäkorkeus on 107,1–130 senttiä. A-kategoriassa kisaavat shettikset, joiden säkäkorkeus on korkeintaan 107 senttiä.

Hänniselle tämän kauden huippuhetki oli osallistuminen Vermossa 24.–25.7. pidettyihin Ponikuninkaallisten Pikkuruhtinas -lähtöön. Parivaljakko sijoittui lähdössä viidenneksi ja Kirppu juoksi oman tasoitusajoennätyksensä 2.10,6.

– Kokemus oli yksi parhaista koko urani aikana. Oli iso kunnia päästä ajamaan ponikunkkari yleisön eteen, Hänninen iloitsee.

Kirppu kuten perheen muutkin hevoset asustavat Lahdessa, ja pitkän tallimatkan vuoksi treenata voi vain viikonloppuisin. Hevosharrastus vie niin paljon aikaa, ettei sitä riitä muille harrastuksille.

Mikä poniraviurheilussa sitten viehättää?

– Se kun pääsee työskentelemään noin hienojen eläinten kanssa, eikä mikään ole automaattista, vaan aina riittää haasteita, Tia Hänninen vastaa epäröimättä.

Mainos: Intelligent Banker Aps

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut