Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päiväkodit lähes täynnä Nurmijärvellä – vain yksittäisiä paikkoja vapaana

Varhaiskasvatus: Maaniitun leikkipuisto ja Rajamäen avoin päiväkoti auki ulkotoimintana.

Koulut alkavat tällä viikolla Nurmijärvellä ja samalla myös useat pienemmät lapset palaavat kesälomiltaan takaisin varhaiskasvatukseen.

Nurmijärvellä valtaosa kunnallisista varhaiskasvatuspaikoista onkin nyt täynnä.

Nurmijärven kunnan varhaiskasvatuspäällikön Leena Laineen mukaan esimerkiksi Rajamäen ja Kirkonkylän kunnalliset päiväkodit ovat täynnä.

Kirkonkylässä perhepäivähoidossa on vapaita paikkoja.

– Myös Lepsämän päiväkoti on ihan täynnä, samoin Perttulan, Röykän ja Nukarin päiväkodit, Laine kertoo.

Klaukkalassa kunnallisissa päiväkodeissa on vapaana ainoastaan yksittäisiä paikkoja.

Myös monet Nurmijärvellä sijaitsevat yksityiset päiväkodit ovat niin ikään täynnä. Laineen elokuun alkupuolen tietojen mukaan täynnä ovat ainakin Pilke-päiväkodeille vuokrattu Klaukkalan Kuusitien entisessä kerhotilassa toimiva päiväkoti, Klaukkalan Touhula Pikkutikka ja Perttulan Kids World Playschool.

– Klaukkalan Pilke Matildassa on muutamia paikkoja vapaana, kuten myös uudessa Metsäpirtin päiväkodissa, Laine kertoo.

Kirkonkylässä täynnä on Touhula Laidunalue.

– Muutama viikko sitten Touhula Myötätuulessa oli pari paikkaa vapaana. Tietojeni mukaan myös Kirkonkylän Pilke Hipassa ja Pilke Helmitarhassa on vapaita paikkoja.

Nurmijärvellä on aiemmin jouduttu varhaiskasvatuspaikkojen täyttymisen takia ohjaamaan lapsia päivähoitoon kokonaan toiseen taajamaan. Mikä tilanne on nyt?

– Tämä tilanne on aina melko eläväistä eli keväällä on jouduttu antamaan paikkoja eri taajamista kuin missä asiakkaat asuvat – ei monelle, mutta kuitenkin. Perheet ovat laittaneet lapsiansa jonoon kotitaajamaansa, Laine selventää.

Elokuu tuo monia muutoksia päiväkotiarkeen.

Kuun alussa varhaiskasvatusmaksut pienenivät. Muutos perustuu varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain muutokseen.

Käytännössä päivähoitomaksujen määräytymisen perusteena olevia tulorajoja korotettiin 31 prosenttia. Tämä tarkoittaa sitä, että uusia perheitä pääsi matalampiin maksuluokkiin sekä kokonaan maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin.

Myös sisaruksilta perittäviä maksuja alennettiin siten, että toisesta lapsesta perittävä maksu on 40 prosenttia nykyisen 50:n sijaan.

Laine arveli aiemmin, että muutoksen myötä lasten määrä lisääntyisi ainakin hieman varhaiskasvatuksessa. Näin ei kuitenkaan ole vielä käynyt.

– Tämä ei ole vielä näkynyt kovin suuresti, mutta yleensäkin elokuu on vielä hiljaista aikaa. Päivähoitohakemuksia on toki tullut koko ajan ja lapsia sijoitellaan. Kunhan nyt tämä puoli vuotta pärjättäisiin paikkojen suhteen, sitten valmistuu Pilkkeen tiedepainotteinen päiväkoti, Laine toteaa.

Uusi päiväkoti on parhaillaan rakenteilla Klaukkalan Vanha-Klaukan asuinalueelle. Se valmistunee aiemman suunnitelman mukaan vuodenvaihteessa.

Uutta tänä syksynä on myös opetus- ja kulttuuriministeriön kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu, jonka kokeilukunnaksi Nurmijärvi valittiin.

Kokeilu alkaa tässä kuussa. Nurmijärvellä kokeilutoimipaikkoja ovat Nukarin ja Ylitilantien päiväkodit.