Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäntymäen alueen asfalttiasemasta useita valituksia – koskevat hajuhaittoja

GRK Road Oy:n Mäntymäen alueella Hämeenlinnantien varressa toimivasta asfalttiasemasta on tehty viime kuukausina useita valituksia Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselle. Etupäässä ilmoitukset koskevat ympäristötarkastaja Sirpa Sorsan mukaan ympäristöön leviäviä hajuhaittoja. Asfalttiaseman toiminta Mäntymäen alueella käynnistyi toukokuussa.

Uudet asfalttiasemat ovat Sorsan mukaan muuttuneet rekisteröitäviksi pääosin vuonna 2010 ja jäteasfalttia käyttävät laitokset valtioneuvoston asetuksen muutoksella asfalttiasemien ympäristönsuojeluvaatimuksista 846/2012, jonka perusteella GRK Road Oy:n asfalttiasema on rekisteröity keväällä 2021.

Rekisteröinti-ilmoitus on tehtävä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle viimeistään 60 päivää ennen toiminnan aloittamista. Rekisteröinti on luonteeltaan kirjaamistoimenpide, jossa ei tehdä hallinnollista päätöstä eikä anneta määräyksiä. Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen on rekisteröitävä toiminta määräajassa.

Toiminta voidaan aloittaa, kun se on rekisteröity tai ilmoituksen jättämisestä on kulunut 60 päivää. Asemien toimintaa valvotaan jälkikäteen kunnan ympäristöviranomaisen suorittamalla valvonnalla.

– Kun haittailmoitus tulee, käymme paikan päällä tai tarkastuksella ja pyydämme toimijalta asiaan liittyviä selvityksiä. Jatkotoimenpiteet määräytyvät haitan vakavuuden ja saatujen selvitysten perusteella tämän jälkeen, Sorsa kertoo.

Näin on hänen mukaansa toimittu myös GRK Road Oy:n asfalttiaseman suhteen.

– Jälkivalvonnassa on tehty tarkkailua hajuhaitoista ympäristössä, ja nyt niitä ryhdytään selvittämään tarkemmin. Toiminnanharjoittajan on oltava selvillä toimintansa ympäristövaikutuksista, -riskeistä ja niiden hallinnasta sekä haitallisten vaikutusten vähentämismahdollisuuksista. Toimijalla on myös velvollisuus ehkäistä ja rajoittaa ympäristön pilaantumista, Sorsa sanoo.

GRK Road Oy:n toiminnasta tehtyjä haittailmoituksia käsitellään nyt Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksessa valvonta-asiana. Kirjallisesta vireillepanosta tehdään erikseen päätös Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnassa.

– Selvitämme asiaa yhdessä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen kanssa, mutta olemme lähiasukkaisiin yhteydessä myös suoraan, jotta toiminta on heidän kannaltaan selkeää ja avointa, kertoo GRK Road Oy:n toimitusjohtaja Mika Häkli.

Hänen mukaansa tarkoituksena on myös järjestää tiedotustilaisuus lähiasukkaille, mutta tarkempaa ajankohtaa hän ei pysty vielä kertomaan.

GRK Roadin asfalttiasema on Häklin mukaan aivan uusi, ja siellä käytetään tuoreinta tekniikkaa.

– Asfaltin valmistuksesta tulee silti aina jonkin verran hajua, hän toteaa.