Itä-Uudellamaalla oli viime viikolla useita asuntomurtoja sekä törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia.
Poliisi selvittää viime viikolta useampaa asuntoon murtautumista Hyvinkäällä, Nurmijärvellä, Sipoossa ja Tuusulassa. Kaikissa tapauksissa poliisi tutkii niitä rikosnimikkeellä törkeä varkaus.
Asuntomurtojen määrät ovat olleet viimeisen vuoden ajan laskussa, sillä kansainvälinen liikkuvuus on ollut vähäistä.
– Viimeviikkoiset asuntomurrot ovat olleet tämänhetkisten tietojen mukaan yksittäistapauksia, eikä niitä vaikuttaisi ainakaan tällä hetkellä yhdistävän mikään yksittäinen tekijä, toteaa rikosylikomisario Petri Eronen.
Eronen kuitenkin painottaa, että kun liikkuvuus lisääntyy, myös liikkuva rikollisuus yleensä lisääntyy ja sen myötä myös asuntomurrot.
– Yksi erittäin varteenotettava keino suojata oma asunto on huolehtia asianmukaisista asunnon lukitus- ja hälytysjärjestelmistä, korostaa Eronen.
Kiireisestä kesästä huolimatta poliisipartiot ovat kesällä pystyneet jalkautumaan yhä enemmän ihmisten keskuuteen ja erilaisiin tilaisuuksiin.
Jos poliisin jalkautumista katsotaan lukuina, on poliisi näkynyt tänä vuonna jalkautuneena ihmisille jopa kaksi kertaa enemmän kuin edellisinä vuosina.
– Jos on asiaa poliisille, voi meitä tulla vetäisemään hihasta matalla kynnyksellä kylillä ja kaupungilla – silloinkin, kun olemme hoitamassa poliisitehtäviä tai valvomassa yleistä järjestystä ja turvallisuutta, muistuttaa ylikomisario Jussi Huhtela.
Itä-Uudellamaalla mitattiin viime viikolla lisäksi vaarallisia ylinopeuksia, joita poliisi tutkii törkeinä liikenneturvallisuuden vaarantamisina. Esimerkiksi kuudenkympin alueella mitattiin nopeudet 136 km/h, 112 km/h ja 106 km/h.
Poliisi mittasi myös eräältä kuljettajalta kahdeksankympin alueella vauhdiksi 126 km/h ja toiselta kuljettajalta moottoritiellä 198 km/h. Törkein nopeuden ylitys ja liikenneturvallisuuden vaarantaminen oli kuitenkin 133 km/h viidenkympin alueella nelostien suunnalla. Epäiltynä on alaikäinen poika.
– Kuljettajien ajokortit lähtivät kuivumaan kaikissa edellä mainituissa tapauksissa. Lisäksi alaikäisten kohdalla törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset voivat siirtää varsinaisen ajokortin saamista useilla kuukausilla eteenpäin, painottaa ylikomisario Timo Leppälä.
Poliisilta myös haetaan edelleen erittäin paljon lupia kuten passeja ja henkilökortteja. Tästä syystä ajanvaraus lupapalveluihin on ruuhkautunutta koko pääkaupunkiseudulla.
Lupapalvelut ovat ruuhkautuneet muun muassa siksi, että ihmiset arvioivat loppukeväästä ja alkukesästä tarvitsevansa passeja ja henkilökortteja kesälomakuukausina.