Aleksis Kiven harvoin nähty Olviretki esitetään Taaborinvuorella – "Hulvattoman hauska näytelmä"

Nurmijärven Taaborinvuorella nähdään tässä kuussa Aleksis Kiven harvemmin nähty näytelmä Olviretki Schleusingenissa. Räiskyvän farssin ensi-ilta on keskiviikkona 18. elokuuta.

Kiven kerrotaan saaneen idean näytelmään vuonna 1866 lehdessä olleesta Preussin ja Itävallan välistä sotaa kuvanneesta uutisesta, jossa kerrottiin 8000 baijerilaisen sotilaan hylänneen sotilaskurin ja ratkenneen juopottelemaan porukalla.

– Kyseessä on sodanvastainen farssi, hulvattoman hauska näytelmä.  Meillä tekijöillä on ollut todella hauskaa ja uskon, että se välittyy myös yleisöön, Nurmijärven Kivi-juhlat ry:n puheenjohtaja Lea Hirvasniemi-Haverinen kertoo ja jatkaa:

– Mukana on näyttäviä joukkokohtauksia ja musiikkia Rammsteinista Mozartiin, hän paljastaa.

Kaikkiaan Taaborinvuoren lavalla nähdään 23 esiintyjää: näyttelijöitä ja tanssijoita.

Yksi lavalle nousevista on muutama vuosi sitten Nurmijärvelle muuttanut Kari Storckovius, joka nähdään ensi kertaa Kivi-juhlien näyttelijäkaartissa. Storckovius on muun muassa Lepsämässä toimivan Teatteri Kvartetin perustajajäsen.

– Näytelmässä nähdään kaksi juoppohullua kaverusta: Maks ja Fuchs. Olen toinen heistä. Kyseessä on baijerilainen sotilas, joka on tekstin mukaan ryypännyt kolme kuukautta eikä ole selvää päivää nähnytkään, hän kertoo roolistaan.

Storckoviuksen mukaan Olviretki on kesäteatteria puhtaimmillaan ja hän kannustaakin kaikkia katsomaan sitä.

– Farssi on näytelmälajina sellainen, joka toimii mielestäni todella hyvin kesäteatterissa. Kun yhdistetään farssi Aleksis Kiven aivan mainioon kieleen, niin eihän tällaista toista ole!

Mutta miten juuri Olviretki valikoitui Kivi-juhlien tuotannoksi?

Idea juuri kyseisestä näytelmästä on osin Nurmijärven nykyisen kunnanjohtajan Outi Mäkelän.

– Hän heitti vuosia sitten ilmoille toiveen, että olisipa hauska joskus nähdä Olviretki näyttämöllä, Hirvasniemi-Haverinen kertoo ja jatkaa tämän ajatuksen jääneen muhimaan.

Olviretki on nähty vain kerran aiemmin Kivi-juhlien historiassa Taaborinvuorella, vuosina 1995–1996.

– Kannattaa muistaa, että näytelmää esitetään vain tänä kesänä. Ensi vuonna juhlimme 70-vuotisjuhlavuotta ja silloin luvassa on uusi näytelmä.

Olviretken on ohjannut teatteriohjaaja Samuli Reunanen.

Reunanen tunnetaan tavastaan lähestyä klassikkoteoksia rohkealla punk-asenteella.

Hän on ohjannut ympäri Suomea eri kaupunginteattereissa muun muassa Dostojevskia, Tšehovia, Gogolia, Strindbergiä, Kiveä, Jotunia ja Linnaa. Kansallisteatterissa nähtiin vuonna 2018 Reunasen Karamazovin veljekset.

Kivi-juhlilla Reunanen on aiemmin ohjannut vuosina 2013–2014 Veijo Meren näytelmän Aleksis Kivi sekä viime kesänä Seitsemän veljestä.

Vallitsevasta koronatilanteesta johtuen Taaborinvuoren katsomosta täytetään vain puolet, jotta seurueilla on mahdollista pitää turvavälit.

– Terveysturvallisuus otetaan monella tapaa huomioon. Paikalla on muun muassa vahva maskisuositus, Hirvasniemi-Haverinen kertoo.

Esitys

Aleksis Kiven näytelmän Olviretki Schleusingenissa esitetään Taaborinvuorella 18.–25.8.2021.

Ohjaus Samuli Reunanen, koreografia Neea Koskinen.

Esitykset ke 18.8. kello 19 ensi-ilta, to 19.8. kello 19, la 21.8. kello 15, su 22.8. kello 15, ti 24.8. kello 19 ja ke 25.8. kello 19. Esityksen kesto noin 2,5 tuntia.

K-12.

Liput www.lippu.fi

Järjestäjä Kivi-juhlat ry

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut