Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minä lapsena | "Kasvoin isossa sisarusjoukossa"

Ammattikorkeakoulun opettaja Sirkka Rousu: Synnyin Tornion Karungin kylään, josta muutimme Ouluun ollessani 4-vuotias. Suvun kuolinpesien kautta siellä on edelleen pieni läntti metsäomistusta, ja paljon sukua.

Isä oli vuorotyötä tekevä konduktööri ja äiti hoiti perhettä. Kasvoin isossa sisarusjoukossa – meitä oli 12 lasta. Olin nuorimmaisia.

Olimme vähävaraisia. Asuimme kahden huoneen ja keittiön VR:n työsuhdeasunnossa kerrostalossa Oulun keskustassa. Huoneet olivat isompia kuin nykyisin – aika monta sänkyä tarvittiin, vaikka kukaan ei nukkunut yksin.

Oli pakko tulla toimeen. Tavaraa oli vähän. Koti oli aina järjestyksessä. Me lapset leikittiin kesät talvet ulkona. Jokainen osallistui kotitöihin ja perheen "pottumaan" askareisiin.

Kävin kansakoulua neljä luokkaa ja vanhempien kannustamana pyrin oppikouluun Tyttölyseoon. Oppikoulut olivat maksullisia, mutta pääsin vapaaoppilaaksi. Sain myös varusteita ja vaatteita koulun kautta. Tyttölyseon keskikoulu oli kuusivuotinen, kun muut kävivät vain viisi vuotta. Meillä oli oppiaineita enemmän, opiskeltiin muun muassa kolmea kieltä.

Lukion lukuaineet suoritin yksityisesti iltalukiossa ja kävin töissä päivisin. En ole kuitenkaan ylioppilas, vaikka tohtoriksi asti opiskelinkin.

Jouduin herkästi leikkien vetovastuuseen.

Pärjäsin hyvin lapsiryhmässä ja jouduin herkästi leikkien vetovastuuseen. Olin iloinen ja suosittu lapsi. Tykkään edelleen toimia porukoissa.

Pidin yhteisleikeistä pihan lasten kanssa. Luin Ainolan kirjaston lastenosastolta kirjoja A:sta alkaen järjestelmällisesti.

Äiti leipoi joka lauantai ison pullataikinan. Pihan lapset toimivat paljon keskenään, luotettiin siihen, että emme tee tyhmyyksiä. Lapsuus oli turvallinen ja vapaa. Oli ilo päästä 5-vuotiaana naapuriin Ainolan lastentarhaan, vaikka äiti olikin kotona.

Halu osallistua yhteiseen tekemiseen ja vaikuttaa maailman menoon alkoi Tipalan oppilaskunnan vetäjänä: julkaisimme koulun lehteä, pidimme diskoja ja aamunavauksia – olimme osa silloista teinipolitiikkaa ja koulujen demokratialiikettä.

Opiskelualan valintaankin vaikutti halu parantaa yhteiskunnallisia olosuhteita. Isäni toimi myös ammattiyhdistyksessä.