Ruokavirasto rauhoittelee: Koronavirus ei tartu elintarvikkeista

Ruokavirasto kertoo, että nykyisen tiedon perusteella elintarvikkeita ei pidetä koronataudin tartuntalähteinä. Toistaiseksi maailmalla ei siis ole olemassa todisteita siitä, että korona olisi levinnyt ihmisiin elintarvikkeiden välityksellä.

Tämän vuoksi ei ole tarvetta esimerkiksi vetää pois markkinoilta tai suositella kuumakäsittelyä marjoille tai muille sellaisenaan syötäville elintarvikkeille, joiden poimintaan tai muuhun käsittelyyn on osallistunut koronatartunnan saanut henkilö.

Koronavirus tarttuu pisaratartuntana sairastuneesta ihmisestä toiseen ihmisen, kun sairastunut yskii tai aivastaa tai kun ihmiset ovat lähietäisyydellä toisistaan.

On mahdollista, että virukset päätyvät myös erilaisille pinnoille. Tällaisia ovat esimerkiksi elintarvikkeiden pinnat, joista ne voivat teoriassa siirtyä ihmisten käsiin ja sitä kautta nenän limakalvoille.

Ruokaviraston mukaan leviämistä ja tartuntaa pintojen välityksellä ei kuitenkaan pidetä merkittävänä tartuntareittinä. Kokeellisesti on todettu, että koronavirus säilyy erilaisilla pinnoilla muutaman päivän. Virukset eivät pysty lisääntymään pinnoilla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut