Paluu arkeen kesäloman jälkeen on aina muutos. Sen vuoksi itselle on hyvä antaa aikaa sopeutua tavanomaiseen rytmiin.
– Vaikka työn aloitusta olisikin odottanut, voivat ensimmäiset päivät tuntua stressaavilta. Se on täysin luonnollista, sillä ihminen on taipuvainen vastustamaan muutosta. Kun vanhoihin työrutiineihin taas tottuu, alkavat työtkin rullaamaan entiseen tapaansa, sanoo tiedotteessa työterveyspsykologi Outi Pikkuoksa Terveystalosta.
Kesäloman aikana työmuisti nollaantuu tehokkaasti. Siksi monia tietotyötä tekeviä huolestuttaa, muistaako töihin palatessa enää, mihin työt ennen lomalle lähtöä jäivät.
Töihin palaamista helpottaa, jos tärkeät tiedot on laittanut muistiin jo ennen lomalle lähtöä.
– Vaikka listojen teko olisi ennen lomaa unohtunutkin, syksyn töiden listaaminen voi auttaa pääsemään kartalle tilanteesta, Pikkuoksa vinkkaa.
Kesälomalla nukkumaanmenoaika on monilla siirtynyt myöhemmäksi ja tavanomaiseen työrytmiin pääseminen voi tuntua hankalalta.
– Jo loman lähestyessä loppuaan kannattaa palata pikkuhiljaa normaaliin unirytmiin. Erityisesti viimeinen tunti ennen nukkumaanmenoa on hyvä rauhoittaa, jotta uni tulee helpommin, työterveyspsykologi vinkkaa.
Loman loppuessa on Pikkuoksan mukaan luonnollista, että olo on hiukan haikea. Töihin palaamisen ei kuitenkaan kuulu aiheuttaa ahdistusta.
– Jos olo on loman jäljiltä palautunut ja rentoutunut, mutta töihin paluun ajatteleminenkin aiheuttaa stressiä, kannattaa pysähtyä pohtimaan, onko kaikki kunnossa.
Jos tuntuu siltä, että työ ei enää tunnu omien arvojen ja tavoitteiden mukaiselta, kannattaa työterveyspsykologin mukaan ottaa asia rohkeasti puheeksi esimiehen kanssa. Voisiko työtehtäviä muuttaa sellaisiksi, jotka vastaisivat enemmän omia tavoitteita?
Viisi vinkkiä sujuvaan töihin paluuseen:
Suhtaudu myönteisesti lomalta palaamiseen. Oma asenne vaikuttaa siihen, miltä töihin tuleminen tuntuu.
Jos olet yhä lomalla, palauta unirytmi uomiinsa ennen töiden alkamista. Jos päivärytmisi on ollut kovin erilainen kuin arkena, on nukkumaanmenoaikojen tarkistus paikallaan.
Muista taukojen tärkeys, kun palaat töihin. Palautumisesta täytyy pitää huolta päivittäin.
Mieti, mikä on optimaalisin suhde etätyölle ja lähityölle jatkossa. Osittainen etätyö on tullut jäädäkseen monilla työpaikoilla.
Pidä lomia pitkin vuotta. Jaksota lomat mahdollisuuksien mukaan niin, että voit pitää pidemmän yhtäjaksoisen loman lisäksi esimerkiksi muutaman pitkän viikonlopun vapaata.