Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valomerkki vastaantulijalle – näin varoitat vastaantulijaa peurasta

Onnettomuudet: Peurat ja peurakolarit yleistyvät kovaa vauhtia – jotakin pitää tehdä ja mieluummin ennen kuin jälkeen.

Peurakolarit ovat lisääntyneet rajusti Suomessa sitä mukaa kuin peurakanta on kasvanut. Mitä tehdä, kun ohittaa tien laidassa pälyilevän peuran ja vastaan tulee auto, jonka kuljettaja ei ole välttämättä ole eläintä huomannut? Miten vastaantulijaa voisi varoittaa?

– Ajovaloja väläyttämällä, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Marko Nieminen vastaa.

Siitä ei ole takeita, etteikö vastaantulija tulkitsisi valomerkkiä toisella tavalla ja ryhtyisi esimerkiksi varmistamaan, ovatko hänen omat ajovalonsa päällä.

– Voi olla ja joskus varmasti onkin, mutta valoja väläyttämällä saadaan toisen kuljettajan mielenkiinto heräämään. Se johtaa todennäköisesti ainakin jonkinasteiseen vauhdin hiljentämiseen, vaikka varoituksen syy olisi vielä epäselvä.

Nieminen ennustaa, että mitä yleisemmiksi vauhdilla leviävät peurat ja sen myötä peurakolarit käyvät, sitä useammin valojen väläyttäminen osataan tulkita peuravaroitukseksi.

– Pohjoisessa tämä on jo arkipäivää, joskin siellä varoitetaan poroista.

Useimmin törmätään valkohäntäpeuraan.

Myös tieliikennelaissa edellytetään, että ”ajoneuvolla ajettaessa on annettava ääni- tai valomerkki taikka muulla tavalla on kiinnitettävä muiden tienkäyttäjien huomiota, jos se on vaaran välttämiseksi tarpeen”.

– Valomerkki on äänimerkkiä tehokkaampi. Sen huomaa itsekin silloin, kun takaa tulee hälytysajoneuvo. Sireenin ääni kuuluu vasta, kun ajoneuvo on hyvin lähellä omaa autoa. Ajoneuvon hälytysvalot sen sijaan ovat taustapeilin ansiosta helpommin havaittavissa.

Viime vuonna Suomen tieliikenteessä sattui yli 14 000 riistaonnettomuutta, joista suurin osa oli valkohäntäpeurojen ja ajoneuvojen törmäyksiä. Niiden määrä oli puolet kaikista onnettomuuksista. Toiseksi eniten kolaroitiin metsäkauriiden kanssa, 5 094 kertaa.

Sen sijaan hirvionnettomuudet ovat laskussa. Viime vuonna Tilastokeskus kirjasi niitä 1 527 kappaletta, mikä oli 500 vähemmän kuin edellisenä vuonna.