Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asumismenot nielaisevat pian jo kolmanneksen tuloista – kirpaisee erityisesti yhtä ihmisjoukkoa

Asumismenoihin kuluu jopa kolmannes kotitalouden tuloista. Suurimman osuuden tuloista asuminen lohkaisee keskituloisilta perheettömiltä kerrostaloasujilta.

Korona-aikana asumismenojen suhde käytettävissä oleviin tuloihin on pysynyt toistaiseksi ennallaan.

Asumismenot kasvavat asuntovelallisilla ja vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa asuvilla vuosina 2021–2023 noin kaksi prosenttia. Tiedot selviävät Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon Taloustutkimuksella teettämästä selvityksestä.

Koronan myötä lisääntynyt etätyöskentely on kasvattanut asunnon koon merkitystä valintakriteerinä sijainnin kustannuksella.

Kuitenkin keskeisillä sijainneilla olevien asuntojen, varsinkin omakoti- ja rivitalojen, kysyntä on ollut edelleen korkeaa. Niiden asuntokaupassa on nähty poikkeuksellisen suuria kasvulukuja aikaisempiin vuosiin verrattuna.

– Jo vuosia on tiedetty, että suurin osa suomalaisista haluaa asua omakotitalossa. Nyt unelmia on selkeästi lähdetty toteuttamaan entistä enemmän, sanoo tiedotteessa Omakotiliiton toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnas.