Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kytketkö sinäkin autostasi tämän "häiritsevän" turvalaitteen pois päältä? Samoin toimivien määrä voi yllättää – "Näin ei tulisi tehdä"

Autojen turvateknologia on kehittynyt viime vuosina vauhdilla. Joka toinen autoilija arvioi turvateknologian tuudittavan kuljettajia liialliseen turvallisuuden tunteeseen. Joitakin autoilijoita ajoavustajat jopa häiritsevät.

Nämä tiedot selviävät LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselytutkimuksesta.

Sen mukaan enemmistö autoilevista käyttää kaikkea sitä autonsa turvatekniikkaa, jonka käyttöön he voivat itse vaikuttaa. Silti joka neljäs (25 prosenttia) pyrkii kytkemään osan turvalaitteista pois päältä, koska kokee niiden häiritsevän ajamistaan.

– Määrä hieman yllättää. Voi esimerkiksi olla, että jotkut kytkevät luistonestojärjestelmän pois päältä, koska uhkana on auton kiinni jääminen esimerkiksi kasautuneen lumen takia. Tämä toimenpide voi olla hetkellisesti perusteltu joissain automalleissa, mutta normaalissa ajotilanteessa näin ei tulisi tehdä, sanoo tiedotteessa LähiTapiolan autopalveluista ja liikenneturvallisuudesta vastaava johtaja Tapani Alaviiri.

Etumatkustajan turvatyynyn poiskytkentä on kuitenkin tarpeellinen ja välttämätön toimenpide, jos lastenistuin asennetaan selkä menosuuntaan etumatkustajan paikalle.

Alaviiri muistuttaa, ettei paraskaan turvateknologia kumoa fysiikan lakeja. Vastuu ajoneuvon hallinnasta on aina viimekädessä kuljettajalla.

– Turvavälit ja ennakointi yhdistettynä toiset tielläliikkujat huomioivaan ajotapaan luovat turvallisen ajamisen perustan, jota turvateknologia avustaa. Turvateknologian nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä uudempi auto, sitä turvallisempi se on, Alaviiri jatkaa.

Kyselyssä vajaa kolmasosa (30 prosenttia) kertoo, että ei tunne nykyisen autonsa kuljettajaa avustavia turvajärjestelmiä.

– Valitettavasti vaikuttaa siltä, että aika harva tuntee autonsa ominaisuuksia riittävän hyvin, jotta voisi täysin hyödyntää turvallisuutta parantavia järjestelmiä.

Alaviirin mukaan hyviä esimerkkejä turvalaitteiden kehityksestä ovat muun muassa törmäysten ennakointi- ja estojärjestelmä sekä parkkitutka.