Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oletko käynyt matkoilla? Näissä maissa vierailu estää verenluovuttamisen

Matkustuksen aiheuttamat verenluovutusrajoitukset ovat muuttuneet. Euroopan-matkalta palanneiden ei enää välttämättä tarvitse odottaa kahta viikkoa luovuttaakseen verta.

Korona-aikana verenluovutukseen tulee varata aika. Koronavirusrokote ei estä verenluovutusta.

Verenluovutuksessa noudatetaan nyt EU-/EFTA-maissa matkustamisen osalta samoja terveysturvallisuuden periaatteita kuin Suomen rajan ylittämisessä. Myös Länsi-Niilin viruksen epidemiakausi vaikuttaa luovutusrajoituksiin.

Entistä harvemman Euroopan-matkalta palaavan tarvitsee noudattaa varoaikaa ennen verenluovutusta. Joiltain Euroopan alueilta saavuttaessa koronaepidemia tai Länsi-Niilin virus aiheuttavat kuitenkin väliaikaisen luovutusesteen.

– Muutos noudattaa viranomaisten linjauksia, kun Suomessa on muutenkin helpotettu matkustusta, kertoo tiedotteessa Veripalvelun vastaava lääkäri Johanna Castrén.

Verta saa luovuttaa, jos luovuttaja on saapunut alueelta, josta Suomeen tultaessa rajan on saanut ylittää vapaasti, jos luovuttaja on täyttänyt rajalla edellytetyt Covid-19 -todistusvaatimukset (todistus koronarokotuksista tai sairastetusta koronasta) tai luovuttaja on testattu ja todettu negatiiviseksi koronatestissä 3-5 vuorokauden kuluttua Suomen rajojen ylityksestä.

Länsi-Niilin viruksen epidemiakauden vuoksi matkustamisesta osassa Eurooppaa seuraa kuitenkin edelleen 28 vuorokauden luovutuseste. Näitä alueita ovat: Bulgaria, Espanjan lounaisosa, Italia Roomaa ja Sardiniaa lukuun ottamatta; Kreikan manner mukaan lukien Peloponnesoksen niemimaa ja Euboian saari, Romania, Unkari ja Itävalta, jossa luovutuseste koskee myös Wieniä ja sen itäpuolta 23. elokuuta lähtien.