Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koulujen alun valvontaa, mönkijävarkauksia ja nasujaisia – näin sujui Itä-Uudenmaan poliisin viikko

Itä-Uudenmaan poliisi panosti viimeisten parin viikon aikana koulujen alun valvontaan kattavasti eri puolilla poliisilaitoksen aluetta. Lisäksi poliisia työllistivät useat mönkijävarkaudet sekä jo toista viikonloppua jatkuneet nasujaiset.

Tarkkailun kohteena koulujen lähistöllä olivat erityisesti nopeudet, kuljettajien tarkkaavaisuus ja käyttäytyminen suojateiden läheisyydessä, pienten koululaisten huomioiminen liikenteessä sekä muut tiellä liikkujat, kuten mopoilijat, pyöräilijät ja jalankulkijat.

– Valvontaa tehtiin meillä laajalla rintamalla. Kuljettajien käyttäytyminen koulujen ja suojateiden läheisyydessä oli pääsääntöisesti asianmukaista, kertoo ylikomisario Timo Leppälä Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Kovia nopeuksia, kortittomia kuskeja ja rattijuopumuksia

Liikennepoliisisektorin partioiden viime viikolla tekemässä perinteisessä liikenteenvalvonnassa ei valitettavasti viime viikollakaan vältytty kovilta nopeuksilta, vaan poliisin haaviin jäi useita kuljettajia, jotka ylittivät reilusti sallitun ajonopeuden.

– Osan näistä kuljettajista epäillään syyllistyneen vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan ja osan törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Lisäksi liikenteestä tavattiin muutama kortiton kuljettaja ja useita kuljettajia, joiden epäillään syyllistyneen rattijuopumukseen, Leppälä jatkaa.

Useita mönkijöitä varkaiden matkaan

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella on viime viikkoina ilmennyt useita mönkijöihin ja kevytmoottoripyöriin kohdistuneita varkauksia, joissa mönkijöitä on anastettu muun muassa talojen pihoilta.

– Esitutkinta näissä tapauksissa on vielä kesken, mutta epäiltyjä tekijöitäkin on jo poliisin tiedossa, kertoo rikoskomisario Krista Vallila.

– Epäilemme että nämä kyseiset anastusrikokset on tehty ennakkotiedustelujen perusteella, joten on hyvä kiinnittää huomiota asutusalueilla liikkuviin epätavallisiin henkilöihin ja ajoneuvoihin. Haluamme myös muistuttaa, että arvokkaat mönkijät tulisi aina pihapiirissäkin säilyttää lukittuina tai mahdollisuuksien mukaan jopa lukitussa tilassa, Vallila jatkaa.

Vakava liikenneonnettomuus Hyvinkäällä

Hyvinkäällä tapahtui lauantaina vakava liikenneonnettomuus, jossa yksi autossa olleista menehtyi ja yksi loukkaantui vakavasti. Tapaus oli erittäin ikävä ja aiheuttaa surua suurelle joukolle lähiomaisista sukulaisiin ja kaveripiiristä kouluyhteisöön.

– Emme poliisissa ota kantaa yksittäiseen tapahtumaan, vaan pyydämme vanhempia keskustelemaan nuorien kanssa autoilusta yleisellä tasolla ja siitä, että jokaisella autossa olijalla, niin kuljettajalla kuin matkustajalla, on vastuunsa. Suurin vastuu on toki kuljettajalla, mutta jakaisin vastuuta myös matkustajille, koska heidän käytöksellään voi olla suurtakin rahoittavaa vaikutusta kuljettajan toimintaan, komisario Kimmo Klemetti kertoo.

Nasujaiset jatkuivat jo toista viikonloppua

Nasujaiset ovat nuorten itse organisoimia tapahtumia ja ne tapahtuvat oppilaitosten toiminnan ulkopuolella ja herättävät keskustelua sekä puolesta että vastaan.

– Varaudumme nasujaisten valvontaan vuosittain, koska kyseessä on perinne, joka ei nyt koronastakaan huolimatta näyttänyt laantumisen merkkejä. Tilaisuudet ovat luonteeltaan sellaisia, että vahvistus tapahtumasta saadaan oikeastaan vasta samana päivänä, kun ne on tarkoitus järjestää, Klemetti jatkaa.

– Yhteistyö poliisin arvokkaiden yhteistyökumppaneiden, kuten nuorisotoimen ja SPR:n kanssa on valvonnassa avainasemassa. Etukäteen saamamme tiedon perusteella pyrimme yhteistyössä turvaamaan nuorten kokoontumisen. Kokoontumispaikkoina toimivat puistot pyrimme tyhjentämään juhlivista nuorista puolen yön jälkeen, kertoo Klemetti.

Yleisesti ottaen viime viikolla poliisin tehtävämäärissä oli hieman laskua edeltävään viikkoon verrattuna. Silti tehtävämäärät pysyttelevät lähellä 2 000 tehtävää viikosta toiseen. Edelleen tehtävistä lähes 700 kohdistui viikonloppuun. Viime viikon lauantain ja sunnuntain välisessä yövuorossa tehtäviä hoidettiin 254.

– Poliisilaitoksemme alueella on ollut monenlaisia tapahtumia lukiolaisten nasujaisista musiikkitapahtumiin. Niidenkin valvonnasta selvittiin, vaikka partioilla piti kiirettä niin, että hetkittäin tehtäviä oli jopa odotuksella, kertoo Klemetti.

Kannabisviljelmiä niitettiin metsistä eri puolilla poliisilaitoksen aluetta

Sekä poliisin tutkinta- että valvontatehtäviä hoitavan Rapidon huumevalvontaryhmä kävi viikonloppuna niittämässä pari kannabisviljelmää keskeltä metsää.

– Suomen kesä on ollut ilmeisen lämmin ja otollinen, koska kannabisviljelmiä on tavattu eteläisen Suomen lisäksi myös pohjoisen luonnossa. Muistutuksena kuitenkin, että kannabiksen kasvattaminen on meillä laitonta, tapahtui se sitten sisätiloissa tai ulkona luonnossa, kertoo rikoskomisario Anne Tuomisto.