Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuuma-seudun kunnanjohtajat pettyivät hallituksen lupaukseen: "Koronakorvaukset eivät riitä – peruspalvelut ovat vaarassa"

Kuuma-seudun kunnanjohtajat peräävät yhteisessä lausunnossaan hallitukselta koronaan liittyvien lupausten täyttämistä.

Kannanoton mukaan hallitus linjasi vuoden 2020 budjettiriihessä korvaavansa täysimääräisesti covid19-pandemian aiheuttamat sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset kunnille ja kuntayhtymille.

– Lausuntokierroksella olevan valtionavustusasetuksen perusteella hallitus on nyt rikkomassa lupauksiaan ja korvaamassa kustannuksista vain noin puolet. Tämä merkitsisi kaupungeille miljoonien eurojen menetyksiä, Kuuma-seudun kunnanjohtajat lausuvat.

He katsovat, että summat ovat merkittäviä ja niiden saamatta jääminen vaarantaa peruspalvelujen toteuttamisen.

KUNTAJOHTAJAT edellyttävät, että hallitus korvaa lupauksensa mukaisesti pitkittyneen kriisin hoidosta aiheutuneet kulut täysimääräisesti ja todellisiin kustannuksiin perustuen.

Lausunnossa todetaan, että avustushakemusten käsittelyn työläys on ollut ennakoitavissa oleva haaste ja se ei siten ole riittävä syy olla korvaamatta todellisia kustannuksia:

– Jos korvaus kuitenkin perustuisi keskimääräisiin laskennallisiin yksikkökustannuksiin, keskimääräinen yksikkökorvaus ei voisi olla valtakunnallinen, vaan siinä tulisi huomioida alueellinen vaihtelu ja korvauksen tason tulisi olla sata prosenttia eikä asetusluonnoksen mukainen 40–65 prosenttia.

Kuntajohtajien mukaan asetusluonnoksessa ei myöskään ole riittävästi huomioitu monia erityyppisiä lisäkustannuksia, joita pandemiasta on kunnille ja kuntayhtymille aiheutunut.

Kuuma-seutuun kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Kirkkonummi, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti.