Koronapassista apu tapahtumille? – Kulttuuriväki pitää alan kohtelua epäoikeudenmukaisena

Nurmijärveläiset tapahtumajärjestäjät ja kulttuuriväki odottavat ja toivovat, että koronapassi otettaisiin pian käyttöön. Nurmijärven Uutiset kysyi Nurmijärven kunnan kulttuuripäällikkö Mia Fagerströmiltä, monitoimitalo Monikon palvelupäällikkö Siv Janssonilta sekä yrittäjänä tapahtumia järjestävältä Meebu Lahdenpäältä heidän ajatuksiaan koronapassista, tapahtuma-alan kohtelusta korona-aikana sekä tulevaisuudennäkymistä.

– Jos passi tekee tapahtumien järjestämisen mahdolliseksi ilman järeimpiä rajoituksia, tai jopa kokonaan ilman rajoituksia, niin luonnollisesti siitä on hyötyä tapahtumajärjestämisen kannalta, Fagerström sanoo.

Hän pitää tärkeänä sitä, että livekohtaamisiin perustuva kulttuuritoiminta saadaan elvytettyä takaisin henkiin.

– Epävarmuuden tilalle pitää saada luottamus siihen, että suunnitellut tapahtumat voidaan toteuttaa. Tapahtumien järjestämiseen liittyvien työntekijöiden pitää päästä takaisin töihin ja yleisön takaisin tapahtumiin.

Koronapassista olisi palvelupäällikkö Janssonin mielestä ehdottomasti hyötyä tapahtumia järjestettäessä.

– Suuri osa tapahtumistamme on luonteeltaan muutenkin sellaisia, että ne voisi turvallisesti järjestää myös sisätiloissa. Rokotusaste on jo niin korkea, että sen myötä tapahtuma-ala elpyisi, jos koronapassi saadaan pian käyttöön, Jansson sanoo.

Yleisötilaisuudet on nyt tehty peikoiksi.

Meebu Lahdenpää

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että tapahtuma-alaa on kohdeltu eriarvoisesti ja epäoikeudenmukaisesti. Ihmiset ovat kuitenkin voineet kokoontua muissa tiloissa, mutta eivät yleisötapahtuman puitteissa, hän jatkaa.

– Varmasti koronapassista olisi hyötyä, jos sen avulla pystytään todentamaan, että ihmiset on rokotettu ja että he ovat suojassa. Yleisötilaisuudet on nyt tehty peikoksi, aivan kuin korona tarttuisi vain niistä, sanoo tapahtumajärjestäjä Lahdenpää.

Hän kertoo ymmärtävänsä, että rajoituksia tarvitaan, mutta arvostelee tapahtuma-alan ohjeistusta epäloogiseksi ja epäoikeudenmukaiseksi.

– Esimerkiksi kesäkuussa kaikki saivat tulla ravintolaan vapaasti, mutta kun sinne tuli joku esiintymään, kahden metrin turvavälit astuivat heti voimaan.

Mia Fagerström toivoo, että tapahtumia voitaisiin syksyn edetessä järjestää sisätiloissa.

– Tällä hetkellä on tunne, että sitä kohti oltaisiin menossa. Ennustajaksi en kuitenkaan halua ryhtyä, hän sanoo.

Kesän kokemusten perusteella Fagerströmistä näyttää siltä, että ihmiset ovat tottuneita rajoituksiin ja hyväsyvät ne osana tämänhetkistä tilannetta.

– Huomioimme syksyllä mahdolliset rajoitukset tapahtumissa, ja niin tekee varmasti yleisökin. On tärkeää, että yleisö ja tapahtumanjärjestäjä tekevät yhteistyössä parhaansa turvallisten tapahtumien mahdollistamiseksi.

Siv Jansson näkee Monikon syksyn toiveikkaana mutta epävarmana.

– Toivon, että voimme järjestää tapahtumia kohtuullisella kapasiteetilla. Olemme Monikossa panostaneet paljon terveysturvallisuuteen ja esimerkiksi viime syksyn tapahtumat 50 prosentin kapasiteetilla onnistuivat todella hyvin. Meillä on paljon varauksia, myös muita kuin yleisötapahtumia, hän kertoo.

Meebu Lahdenpää on joutunut perumaan syyskuulta kaikki tapahtumat, muun muassa kaksi festivaalia, kunnon ohjeistuksen puutteessa. Myös lokakuun tilaisuuksien toteutuminen arveluttaa.

– Kokosin juuri itseni ja ryhdyin suunnittelemaan ensi vuotta, hän kertoo.

Koronapassi

Myös ikäihmiset huomioitava

Tapahtumajärjestäjän kannalta kulttuuripäällikkö Mia Fagerström pitää passin tärkeimpinä ominaisuuksina selkeyttä ja helppokäyttöisyyttä. Tapahtumassa kävijöiden kannalta tärkeää on lisäksi saavutettavuus sekä tietoturvallisuuden ja yksityisyyden suojan toteutuminen.

– Käytön osalta täytyy myös huomioida ikäihmiset, jotka eivät ehkä onnistu puhelimen sovellusten kautta passia käyttämään, palvelupäällikkö Siv Jansson muistuttaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut