Lapsilla kouluruokailussa syöntiaikaa vain vartti – ”He ovat nälkäisiä tullessaan kotiin”

Kouluruokailun järjestämiseen, ei oteta kantaa opetussuunnitelmassa. Rajamäen koulussa ei vanhempien mukaan ehdi syödä luonasta, mutta tieto ei ole kantautunut opettajilla ja rehtorille asti. Sauvo Jylhä

Jutta Halminen

Rajamäen koulun ruokailutilanne huolestuttaa joitakin vanhempia. Normaali puolen tunnin ruokatauko on koronan takia typistetty 15 minuuttiin, jolloin lasten on vaikea ehtiä syömään.

– Ruokailutilat ovat haasteelliset ja lapset ovat nälkäisiä tullessaan kotiin. Esikoiseni on erityislapsi, joka käy viidettä luokkaa. Hän jättää ruokailun kokonaan välistä, koska kokee, ettei hänellä ole aikaa syödä, kahden Rajamäen koulua käyvän lapsen äiti Minna Gräsbeck sanoo.

Hänen toinen lapsensa on toisella luokalla ja ehtii syödä vartin aikana, mutta kiireellä.

– Hän ei muun muassa ehdi kuoria perunoita, Gräsbeck sanoo.

Hänen mukaansa pöytäkäyttäytyminen on osa opetusta, eikä hotkimisen tulisi kuulua siihen.

– Luokkaruokailu olisi ratkaisu, ei se, että ruoka-aikaa typistetään. Ruokaa menee myös enemmän hukkaan, kun lapset eivät ehdi syödä kaikkea lautaselle kasaamaansa ravintoa.

Useampaan näkkileipään lapsilla ei riitä aika.

Rajamäen koulun rehtori Marjaana Mäkinen ei ole nähnyt ruokailussa ongelmaa ja sanoo, ettei yhdeltäkään lapselta oteta lautasta pois.

– Yhdellä ryhmällä on tietty aika, jolloin he ovat linjastolla. Sen jälkeen ottimet desinfioidaan. Myös pöydät ja tuolit desinfioidaan aina ryhmien välissä, hän sanoo.

Mäkisen mukaan koko ryhmälle on annettu 15 minuuttia aikaa syödä, mutta syömään saa halutessaan jäädä sen jälkeenkin.

– Koronan takia ruokailu on porrastettu. Ensimmäinen ryhmä tulee kello 10:25 ja viimeinen 11:56.

Lapset söivät viime vuonna omissa luokissaan ruokalan ollessa remontissa.

– Luokkaruokailu sujui hyvin, mutta lapset olivat iloisia, kun palasimme ruokalaan. 15 minuuttia ei ole koko totuus, mutta se vaatii aktiivista syömistä eikä jutustelua, Mäkinen sanoo.

Hänen tietoonsa ei ole tullut, etteivät lapset ehtisi syödä. Koronan takia ruokala ei ole täynnä eikä linjastolla saa olla kuin yksi ryhmä kerrallaan.

– Jos lapset eivät ehdi syödä, niin meidän täytyy tehdä järjestelyjä. Useampaan näkkileipään lapsilla ei riitä aika, mutta annoksen pitääkin olla tasapainossa.

Nurmijärven kunnan opetuspäällikön Kati Luostarisen mukaan koronarajoitukset edellyttävät ruokailun porrastamista normaalia enemmän. Hänen mukaansa se tarkoittaa, että myös ruokailuajat ovat normaalia lyhyemmät.

– Tilanne on väliaikainen. Kuten me kaikki tiedämme, tämä ei ole ainoa koulutyöhön liittyvä asia, johon korona on vaikuttanut, Luostarinen sanoo.

Luokkaruokailuun siirtyminen lisäisi Luostarisen mukaan keittiöhenkilökunnan työtä ja fyysistä kuormitusta merkittävästi. – Kaikki ruokailuvälineet ja -astiat jouduttaisiin laskemaan ja pakkaamaan jokaiselle luokalle erikseen. Myös ruoka pitäisi annostella luokkakohtaisiin tarjoiluastioihin. Tämän jälkeen kaikki ruokailuvälineet ja -astiat sekä ruoka jouduttaisiin kuljettamaan kerroksesta ja jopa rakennuksesta toiseen. Lisäksi luokissa olisi enemmän siivottavaa, Luostarinen selventää.

Koulut päättävät itse, miten ne rytmittävät oman koulupäivänsä yhteisesti sovittujen koulun alkamis- ja päättymisaikojen puitteissa.

– Niin kauan, kun ruokailuja täytyy koronarajoitusten vuoksi porrastaa normaalia enemmän, ruokailua ei käsittääkseni ole mahdollista väljentää nykyisestä, Luostarinen sanoo.

Kouluruokailun järjestämiseen, ei oteta kantaa opetussuunnitelmassa.

– Vaikka ruokailuaikataulu onkin normaalia tiukempi, ketään ei lähetetä pois ruokasalista kesken ruokailun.

Opetushallitus

Kouluruoka

Kouluruoka tulee tarjota sellaisena ajankohtana, että se rytmittää koulupäivää ja antaa mahdollisuuden virkistäytyä.

Kouluruokailussa lapsille ja nuorille opetetaan terveyttä, ruokailutapoja sekä suomalaista ruokakulttuuria.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut