Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Markkinoitu ympäristöystävällisinä mutta voivatkin vaarantaa terveyden – bambua sisältävät muovituotteet tehovalvontaan

Bambua sisältävien muovituotteiden tehovalvonnan tavoitteena on poistaa turvallisuusmääräysten vastaiset tuotteet markkinoilta.

Muoviastiat, jotka sisältävät bambukuitua, eivät täytä EU:n turvallisuusvaatimuksia eikä niiden pitkäaikaisen käytön turvallisuudesta ole tietoa.

Bambujauhoa on käytetty muun muassa erilaisten take away -mukien, lasten astiastojen ja ruokailuvälineiden valmistuksessa muovin täyteaineena.

Näiden tuotteiden maahantuonti ja myynti on EU:ssa kiellettyä. Ne ovat elintarvikekontaktimateriaaleja koskevan lainsäädännön vastaisia eikä niiden turvallisuudesta voida varmistua. Bambukuitua sisältävistä muoviastioista on havaittu esimerkiksi terveydelle haitallisten kemikaalien siirtymistä elintarvikkeisiin.

– Tuotteiden käytöstä ei ole vielä ollut vaaraa kuluttajien terveydelle. Vaikutusten konkretisoituminen terveydellisenä haittana vaatii usein toistuvan ja hyvin pitkäaikaisen käytön, Ruokavirasto toteaa nettisivuillaan.

Kasvikuituja sisältäviä tuotteita on markkinoitu harhaanjohtavasti ympäristöystävällisinä, luonnollisena vaihtoehtona muovituotteille ja jopa biohajoavina. Ne ovat kuitenkin muovituotteita eivätkä siten hajoa luonnossa.

Kielto ei koske pelkästään bambukasvista valmistettuja elintarvikekontaktimateriaaleja, eikä bambukasvista valmistettuja muovilla pinnoitettuja tuotteita.

Syyskuussa käynnistyvässä EU-hankkeessa Ruokavirasto ja Tulli etsivät myynnissä olevia tai myyntiin tulossa olevia hyväksymätöntä bambukuitua sisältäviä muovituotteita.

Siinä valvotaan erityisesti verkkokauppoja ja maahantuojia. Määräystenvastaisten elintarvikekontaktimateriaalien maahantuonti ja jakelu pitää lopettaa ja markkinoilla olevat tuotteet poistaa myynnistä.

Lähes kaikki EU:n jäsenmaat ovat mukana hankkeessa. Suomessa kunnalliset elintarvikevalvontayksiköt valvovat tehostetusti takaisinvetoa syyskuusta 2021 lähtien. Ruokavirasto ylläpitää listaa takaisinvedettävistä tuotteista.

Kuluttajia pyydetään varotoimenpiteenä lopettamaan ostamiensa, hyväksymättömiä kasvikuituja sisältävien muovituotteiden käytön ja hävittämään tuotteet. Epäselvissä tilanteissa kuluttajat voivat olla yhteydessä ostopaikkaan.