Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Takavalo puuttuu yhä monelta pyöräilijältä – tällainen sanktio siitä voi rapsahtaa

Tieliikennelain uudistus vuonna 2020 toi polkupyörän punaisen takavalon pakolliseksi pimeän ja hämärän aikaan. Liikenneturvan viime syksyn seurantojen mukaan takavalo oli käytössä jo yli puolella pyöräilijöistä.

Viime syksyn seurannoissa etuvalo paloi 68 prosentilla ja takavalo 56 prosentilla pyöräilijöistä. Vuotta aiemmin tehty seuranta osoittaa, että etuvaloa käytti noin 57 prosenttia. Tuolloin takavaloa käytti vain viidennes pyöräilijöistä (20 prosenttia).

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa arvioi, että lakimuutos ja siitä tiedottaminen on lisännyt valojen käyttöä.

– Valojen puuttumisesta poliisi voi määrätä 40 euron liikennevirhemaksun. Myös se on voinut myös vaikuttaa valojen yleistymiseen. Liikennevirhemaksun hinnalla saa jo kunnolliset pyörän valot, muistuttaa Piippa tiedotteessa.

Pyörän valoille asetetut vaatimukset koskevat vain valojen väriä ja suuntaa. Eteenpäin näytetään vaaleaa valoa ja taaksepäin punaista valoa. Polkupyöräilijään kiinnitetyt valaisimet voivat korvata pyörän valaisimet.

Liikenneturvan seurantojen mukaan vilkkuvaa etuvaloa käytti viime syksynä kolme pyöräilijää sadasta.

Vilkkutoiminnan sijaan pyöräilijän kannattaa satsata kunnollisiin valoihin.

Liikenneturva suosittelee yhtäjaksoisesti palavaa polkupyörän valoa.

– Vilkkutoiminnan sijaan pyöräilijän kannattaa satsata kunnollisiin valoihin, Piippa anoo.

Liikenneturvan viime joulukuussa tekemän kyselyn mukaan jopa 80 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että liian moni pyöräilee hämärällä tai pimeällä valotta tai huonotehoisilla valoilla.

Pyöräilijän näkyvyyttä pimeällä edistävät myös pyörän heijastimet ja pyöräilijän heijastimien käyttö. Heijastinliivi on hyvä lisävaruste pimeään.