Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eva: Eläkeiän nosto automaattiseksi ja eläkeläiset töihin – "Suurimpien ikäluokkien päästäminen eläkkeelle noin 60-vuotiaina oli virhe"

Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) konsultti Jussi Pyykkönen ehdottaa, että Suomeen on luotava automaattinen, taloudelliseen huoltosuhteeseen sidottu mekanismi eläkeiän nostamiseen. Hänen mielestään eläkeiän tulee olla sidoksissa työllisten määrään ja julkisen talouden kestävyyteen.

– Suurimpien ikäluokkien päästäminen eläkkeelle noin 60-vuotiaina oli virhe, joka uhkaa näivettää nuorempien sukupolvien tulevaisuuden. Hoiva- ja eläkemenot kasvavat niin voimakkaasti, että se aiheuttaa muulle julkiselle taloudelle valtavia ongelmia. Työikäisten ja lasten palvelut ovat vaarassa, Pyykkönen sanoo tiedotteessa.

60 vuoden päästä Suomessa on 1,08 työllistä yhtä eläkeläistä kohden. Vuonna 2000 työllisiä oli kaksi yhtä eläkeläistä kohden. Suomen ikärakenne on haastava.

Pyykkönen ehdottaa huoltosuhdesidonnaisen eläkeiän lisäksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan eläkekertymän poistoa, työttömyysjaksojen ketjuttamisen lopettamista ja työeläkeindeksin muuttamista kuluttajahintaindeksiksi.

Lisäksi eläkeläisiä pitää kannustaa tekemään töitä ja esimerkiksi työnvälitystä harjoittaville yrityksille tulisi luoda kannustimia houkutella eläkeläisiä keikkatöihin.