Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asiakkaan pystyttävä vertailemaan taksien hintoja – taksamittari tekee paluun

Taksiliikenteen palveluiden hinnoitteluun ja hintojen esittämistapaan tulee tarkennuksia syyskuun alusta alkaen.

Jatkossa asiakkaalle on kerrottava matkan kokonaishinta tai vähintään hinnan määräytymisen perusteet ennen taksimatkan alkamista tai tilauksen vahvistamista.

– Jos kiinteää hintaa ei ole sovittu, hinnan tulee koko matkan ajan perustua kuljettuun matkaan ja matkaan käytettyyn aikaan, tarkentaa tiedotteessa johtava asiantuntija Pasi Hautalahti Traficomista.

Jos kiinteää hintaa ei ole sovittu, asiakkaalle on annettava ennen taksimatkan alkamista tieto myös esimerkkimatkan 10 kilometrin ja 15 minuutin hinnasta.

– Kun ottaa kyydin taksitolpalta, esimerkkimatkan hinnan on löydyttävä taksin hinnastosta ylimpänä. Esimerkkimatkan hintojen avulla asiakkaat pystyvät vertailemaan taksien hintoja, Hautalahti jatkaa.

Jos taksiyritys käyttää kiinteää hinnoittelua, on asiakkaalle kerrottava matkan kokonaishinta ennen taksimatkan alkamista tai tilauksen vahvistamista.

Asiakkaalle on edelleen tarjottava kuittia taksimatkastaan.

Jokaisessa taksissa on oltava taksivalaisin. Tähän ovat poikkeuksena vain etukäteen sopimuksella sovitut yritys- tai edustusajot.

Takseissa on myös oltava asiakkaan nähtävillä taksiliikenneluvan haltijan nimi ja yhteystiedot sekä kuljettajan nimi.

Syyskuun 1. päivästä lähtien takseissa on oltava joko taksamittari taikka muu laite tai järjestelmä, joka kerää jokaisesta taksimatkasta yrittäjän, kuljettajan ja ajoneuvon yksilöintitiedot, matkan ajankohdan, pituuden ja keston sekä matkan hinta- ja maksutapatiedot.

– Näillä laitteilla kerättävien tietojen avulla esimerkiksi verottaja tekee verovalvontaa, kertoo Hautalahti.

Vuonna 2018 voimaan astunut taksilaki vapautti huomattavasti takseihin kohdistuneita vaatimuksia. Yksi näkyvimmistä muutoksista oli hinnoittelun vapaus. Sen seurauksena taksamittari ei ollut enää ole pakollinen. Matkan hinta saattoi muuttua päivittäin tai jopa tunneittain.