Poliisi on huolissaan määrärahojensa riittävyydestä.
Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen viime torstaisessa infotilaisuudessa kerrottiin ensi vuoden budjettiin jäävän näillä näkymin 35–40 miljoonan euron alijäämä. Jos tämä jää lopulliseksi totuudeksi syyskuun budjettiriihen jälkeenkin, johtaa se poliisin mukaan poliisien määrän vähentämiseen. Julkisuudessa on nostettu esiin muun muassa ihmiskaupan torjuntaan erikoistuneen ryhmän lakkauttaminen.
Itä-Uudenmaan poliisin poliisipäällikön Ilkka Koskimäen mukaan valtion talousarvioesityksen mukaiset poliisin määrärahojen leikkaukset tulisivat näkymään koko Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella, myös Nurmijärvellä.
Koskimäen mukaan hänen yli 30-vuotisella työurallaan poliisin resurssit ole olleet aiemmin näin niukat suhteessa työmäärään. Samoin ensimmäistä kertaa hänen mukaansa poliisi on nyt yhtenä rintamana tuonut budjettivajeen tuomien säästöpaineiden vaikutuksia pöytään näin avoimesti.
– Tavoite on, että tämän jälkeen kaikki tietävät, missä tilanteessa poliisiorganisaatio on. Rikostutkinnassa olevien juttujen jonot ovat pitkiä, hälytystehtäviä joudutaan priorisoimaan ja laittamaan tehtäviä jonoon. Tukipartioita ei aina saada vaarallisille tehtäville. Poliisia kohti hyökätään esimerkiksi veitsen kanssa, ja voimankäyttötilanteita tulee yhä useammin, hän toteaa.
Viime vuonna poliisilla oli Itä-Uudellamaalla 115 000 hälytystehtävää. Keskeneräisiä rikosasioita on 19 060. Viime vuonna tuli tutkittavaksi ennätykselliset 62 000 rikosta ja Koskimäen mukaan näyttää, että tänä vuonna määrä on aika sama.
Koskimäki konkretisoi budjettivajetta niin, että jotta nykytaso säilytettäisiin, olisi Itä-Uudellamaalla koko poliisilaitoksen alue joka toinen yö ilman ainoatakaan poliisipartiota, jos säästöt kohdennettaisiin valvonta- ja hälytystyöhön. Jos ne taas kohdennettaisiin ennalta estävään tai vakavien rikosten tutkintaan ja torjuntaan, tarkoittaisi se näiden molempien lakkauttamista. Jos säästöt kohdennettaisiin pelkästään liikennevalvontaan, vastaisi se Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen koko liikennevalvonnan lakkauttamista.
– Tämä on puhdasta matematiikkaa, jolla voi kuvata sitä tilanteen vakavuutta, missä paikallispoliisissa mennään.
Itä-Uudellemaalle tuleva laskennallinen säästö olisi 2,6–3 miljoonaa euroa.
Poliisin resurssivajeeseen on kiinnittänyt huomiota niin eduskunnan oikeusasiamies kuin aluehallintovirastokin, joka on määrännyt henkilöstön psykososiaalista työkuormaa vähennettävän merkittävästi syyskuun loppuun mennessä.
– Tämä on mahdoton tehtävä. Toinen viranomainen on antanut määräyksen, mutta työkuorma poistuu vain, jos resurssia kasvatetaan. Huolta on myös henkilöstön saatavuudesta tulevaisuudessa, onko poliisin ammatti enää houkutteleva, kun resurssivaje on jatkuvasti esillä, hän pohti.
Säästökeinoja haetaan juustohöylästä toimintojen alasajoon. Kesällä käynnistynyttä suunnittelua säästöjen toteuttamiseksi on tehty valtakunnan tasolla. Ainakaan tiedossa ei ollut sellaisia suunnitelmia, joissa poliisiasemaverkkoon tulisi muutoksia.
– Kaikkia alueita pyritään turvaamaan. Valtaosa tehtävistä on pääradan varrella, joten siirtyminen hälytystehtävään reuna-alueelle tulee kestämään kauemmin, arvioi ylikomisario Jussi Huhtela Itä-Uudenmaan poliisista.