Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minä lapsena | Lauantaisin telkkarista tuli Rin Tin Tin

Varhaiskasvatuspäällikkö Leena Laine: Synnyin perheemme esikoiseksi Alavuuden kunnansairaalassa Etelä-Pohjanmaalla vuonna 1956. Lapsuuden perheeseeni kuuluivat äiti ja isä, sisko ja kaksi veljeä, osan aikaa myös pappa. Hän kuoli ollessani 10-vuotias.

Kävin alakoulun pienessä kyläkoulussa ja pyrin yhteiskouluun neljänneltä luokalta. En siis ole käynyt peruskoulua, vaan kolme vuotta yksityistä yhteiskoulua. Sitten koulu kunnallistettiin ja pian sen jälkeen saapui peruskoulu. Oli ihmeellistä, kun kaikki oli yhtäkkiä ilmaista.

Olin lapsena hiukan samanlainen kuin nytkin, ehkä vielä hiukan tomerampi. Olin isän puoleisen suvun ensimmäinen ja kaikkien lellikki. Ollessani nelivuotias saimme perheeseen veljeni. Kun hän oli äitini sylissä kapalossa olin tuumannut, että sää et meillä kyllä kovin kauaa ole! Meillä oli samaan aikaan Amerikan vieraita ja kaikki totta kai ihailivat vauvaa ja jäin hiukan huonommalle huomiolle.

Olen kasvanut maatalossa ja vanhempani olivat kovin kiireisiä. Vietin paljon aikaa isovanhempieni kanssa, joko äidin entisessä kodissa yökyläillen tai papan kanssa omassa kodissa. Esikoulunkin aloitin äitini kodin viereisessä koulussa jo kolme- tai nelivuotiaana.

Leikit olivat paljon pihaleikkejä sekä kesällä että talvella. Meillä oli myös kotona paljon erilaisia eläimiä ja karitsojen kanssa oli keväisin kiva leikkiä. Leluja ei paljon ollut, muutama nukke kuitenkin. Pianonsoiton aloitin hyvin aikaisin itsenäisesti ja myöhemmin soittotunneilla.

Kesäisin meille tuli isän puolen suvusta kesälomalaisia ja se oli mukavaa lapsille. Heinäntekoaikana hypittiin isossa ladossa katonrajasta heinäkasaan. Televisiosta katsottiin lauantaina koulun jälkeen Rin Tin Tiniä ja Mustaa hevosta. Ensimmäinen shokkini oli, kun kuuden päivän sota tuli eteen. Sota-ajat olivat vanhemmilla vielä niin hyvässä muistossa, että pelkäsivät uutta sotaa.

Minä lapsena -juttusarjassa tutut nurmijärveläiset muistelevat lapsuuttaan.