Pelastustoimi siirtyy vuoden 2023 alusta hyvinvointialueelle – Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksesta valmistellaan kahden hyvinvointialueen yhteistä

Kuntien ja kuntayhtymien vastuulla nyt oleva pelastustoimi siirtyy vuoden 2023 alusta hyvinvointialueille ja Helsingin kaupungille. Pelastustoimi tulee uudistuksessa kuitenkin säilymään erillisenä ja rinnakkaisena toimintana sosiaali- ja terveystoimelle.

Keski-Uudellamaalla tilanne on erikoinen, sillä alueelta Kerava muodostaa Vantaan kanssa hyvinvointialueen, kun muut alueen kunnat muodostavat Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen. Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen toiminta näyttäisi jatkuvan kahden hyvinvointialueen yhteisenä.

– Kevään hyvinvointialueiden vapaaehtoisessa valmistelussa sekä Keski-Uudellamaalla että Vantaa-Keravalla on linjattu, että tavoitteena on perustaa uusi Keski-Uudenmaan pelastuslaitos, joka on kahden hyvinvointialueen yhteinen pelastuslaitos, kertoo pelastusjohtaja Jyrki Landstedt Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

– Hyvinvointialainsäädäntö mahdollistaa hyvinvointialueiden tehdä yhteistyötä ja perustaa kahden hyvinvointialueen yhteinen pelastuslaitos. Tämä on ollut myös nykyisen Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen kuntien ja pelastuslaitoksen johtokunnan tahtotila, hän lisää.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen edustaja on nimetty kummankin hyvinvointialueen väliaikaiseen valmistelutoimielimeen, jossa tarkoituksena on ryhtyä valmistelemaan hyvinvointialueen yhteistä pelastuslaitosta.

Nykyisellään Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella työskentelee noin viisisataa henkilöä, jotka aikanaan siirtyvät yhteisen pelastuslaitoksen palvelukseen. Myös nykyisen pelastuslaitoksen kalusto siirtyy yhteisen pelastuslaitoksen kalustoksi.

– Valtaosa paloasemakiinteistöistä on kuntien omistamia ja hyvinvointialueiden käynnistyessä kiinteistöt jäävät edelleen kuntien omistukseen ja yhteinen pelastuslaitos vuokraa nämä paloasemakiinteistöt, Landstedt selvittää.

Pelastuslaitokset voivat jatkossakin hoitaa pelastustoimen ohella myös ensihoito- ja ensivastetehtäviä. Tällä hetkellä pelastuslaitokset hoitavat vuosittain noin 500 000 ensihoitotehtävää.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos tekee ensihoitoa ja ensivastetoimintaa Helsinki Uudenmaan sairaanhoitopiirin kanssa solmitun yhteistoimintasopimuksen perusteella, minkä jatkumista järjestämisvastuun vaihtumisen jälkeenkin tavoitellaan.

– Pelastuslaitoksen valmistelun tavoitteena on, että myös uusi hyvinvointialueiden yhteinen pelastuslaitos tekee ensihoitoa ja ensivastetoimintaa uuden perustettavan HUSin kanssa solmitun yhteistoimintasopimuksen perusteella, toteaa Landstedt.

Järjestämisvastuu vaihtuu

Eduskunta hyväksyi 23.6. hallituksen esityksen hyvinvointialueiden perustamisesta sekä sosiaali -ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisen uudistamisesta.

Pelastustoimen järjestämisvastuu on Uudenmaan neljällä hyvinvointialueella: Keski-Uusimaa, Länsi-Uusimaa, Itä-Uusimaa, Kerava-Vantaa sekä Helsingin kaupungilla.

Sopimuspalokuntien sopimukset siirtyvät nykyisin ehdoin alueen pelastustoimilta hyvinvointialueille.

Pelastustoimen koko henkilöstö siirtyy nykyisin ehdoin hyvinvointialueiden palvelukseen vuoden 2023 alusta.

Pelastustoimen kalusto siirtyy hyvinvointialueiden omistukseen.

Kuntien ja sopimuspalokuntien omistamat kiinteistöt jäävät niiden omistukseen ja paloasemien nykyiset sopimukset siirtyvät nykyisin ehdoin hyvinvointialueille.

Hyvinvointialueen aluevaltuusto päättää pelastustoimen palvelutasosta.

Pelastustoimen tehtäviä voidaan keskittää yhdelle tai muutamalle hyvinvointialueelle. Näitä ovat esimerkiksi merellisten onnettomuuksien pelastustoiminta, kemiallisten ja säteilytilanteiden edellyttämä erityisvalmius, alueellinen ja valtakunnallinen tilannekeskustoiminta, merialueen öljyvahinkojen torjunta rannikolla ja saaristossa, pelastustoimeen kuuluvan kansainvälisen avun antamisen tai vastaanottamisen edellyttämä erityisvalmius.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut